3 uiltjes op een stokje Tutorial

door | Tutorials | 0 Reacties

3 uiltjes op een stokje Tutorial

door | Tutorials | 0 Reacties

In december heb ik meerdere plannen in mijn agenda gezet. Eén van deze plannen is het doel om wekelijks meerdere tutorials online zetten. Vandaag direct begonnen met het goede voornemen. Schilder samen met mij 3 uiltjes op een stokje (Tutorial)

Deze tutorial is met foto uitleg.

Benodigdheden

Als je een andere fineliner gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat deze waterproof is. In plaats van de witte gel pen kun je ook witte gouache gebruiken.

20220103 122502

De verfsoorten die ik heb gebruikt voor het maken van deze 3 uiltjes op een stokje tutorial:

Papier dat ik heb gebruikt:

Ikzelf heb deze keer op handgeschept Khadi papier uit India geschilderd. Dit papier is 320 gms en het is op a6 formaat (postkaart formaat)

3 uiltjes op een stokje tutorial

Hieronder wordt alles stap voor stap uitgelegd. Veel plezier!

Tips voor je begint

  • Iedere keer wanneer je een nieuwe verflaag gebruikt maak je je penseel schoon met schoon water. Dep deze droog, en pak dan je verf met je penseel.
  • Werk liever met wat meer lagen dan te weinig. Je kunt nat-op-nat techniek gebruiken waarmee je de verf makkelijk in elkaar uit laat lopen, of nat-op-droog. Dan laat je de laag eerst volledig drogen voordat je de nieuwe laag schildert.
  • Werk altijd van licht naar donker.
  • Er is geen goed of fout! Heb plezier en als iets toch iets anders gaat dan je wilde: omarm het met liefde! Alles is een leerproces.

Stap 1: Maak je outline met potlood

Je gaat bepalen waar precies je de uiltjes wil hebben, en hoeveel uilen je op een stokje wilt. Paren van drie zijn over het algemeen het mooiste, maar teken vooral wat jij zelf wilt. Je zou bijvoorbeeld per broer of zus een uiltje kunnen kiezen of welke gezinssamenstelling je ook hebt.

Teken eerst het stokje. Daarna de outline van de uil en vervolgens waar de ogen komen, de bovenkant van een hart. Aan de onderkant een lichte lijn.

Maak verschillende uitljes, lang kort, grote ogen, kleine ogen, voor een leuke variatie.

Stap 1 Maak je outline met potlood 4
Stap 1 Maak je outline met potlood 3

Stap 2: Maak je outline definitief met fineliner

Als je definitief besloten hebt hoe je de uiltjes op een stokje wilt hebben, ga je ze overtrekken met fineliner. Ook enkel weer de outline. De details komen later!

Stap 2 teken de outline met fineliner 1 1
Stap 2 teken de outline met fineliner 2 1

Nadat je klaar bent met je fineliner, kun je alle potloodlijnen weggummen.

Stap 3: De eerste laag, lichtgeel

De eerste laag wordt heel licht. Meng in verhouding weinig verf met veel water, en kleur al je uitltjes helemaal in. Hier en daar wat kleurverschil is helemaal prima!

Stap 4: De tweede laag, lichtbruin

De volgende laag wordt lichtbruin. Je kunt beter met wat meer laagjes werken dan in één keer te donker schilderen. Je werkt altijd van licht naar donker dus bekijk welke delen van de uiltjes je licht wil houden, zoals de buik en delen van het hoofd.

Maak de pootjes goed zichtbaar door in het midden het driehoekje donker te schilderen, en aan de buitenland de vleugels. Ook maak je donkere kringen rond de ogen, en boven op het hoofd.

Tussen de lagen door is het niet erg als de verf nog niet helemaal droog is. Hieronder zie je hoe de verf uitloopt, en dat geeft juist wel een leuk effect.

Stap 4 de tweede laag bruin 1 1

Stap 5: De derde laag met oxide zwart en bruin

Let op dat je niet te veel zwart in één keer gebruikt, anders doe je direct alle vorige lagen teniet. Neem een heel klein beetje op je penseel met weinig water en dep deze op de plekken waar je het wil hebben. (niet vegen)

Als je geen oxide zwart hebt, kun je de bruin die je hebt met een beetje zwart mengen om deze iets donkerder te maken. Daarnaast kun je sowieso met bruin variëren. Ook kun je wat streepjes op de borst zetten (niet te donker) om het verenpak van de uil na te bootsen.

Stap 5 de derde laag met oxide zwart 1
Stap 5 de derde laag met oxide zwart 2

Stap 6: Het takje inkleuren

Laat de uiltjes even met rust zodat de verf iets kan drogen. In de tussentijd kun je het takje schilderen met groen. Ik heb diverse soorten groen gemengd. Aan de onderkant ook iets bruin om het wat donkerder te maken.

Stap 6 Het takje inkleuren 1

Stap 7: nog een laag bruin voor de uiltjes (optioneel)

Als je nog niet tevreden bent met de kleurverschillen van je uiltjes dan kun je nu nog een laag aanbrengen.

Stap 7 Nog een laag optioneel

Stap 8: De ogen & details met fineliner

Wanneer de verf van de hoofdjes droog is, kun je de ogen inkleuren. Dit heb ik met zwarte verf gedaan, maar je zou ook je fineliner kunnen gebruiken als je dat meer zekerheid geeft.

Stap 8 de ogen en details met fineliner 1
Stap 8 de ogen en details met fineliner 2

Met de fineliner kun je de lijnen wat accentueren, veertjes tekenen, schaduwen aanbrengen met stippeltjes, etc. Breng bijv een wimper aan bij de ogen zoals hieronder:

Stap 8 de ogen en details met fineliner 4

Stap 9: De laatste details aanbrengen met witte gel pen

In deze laatste stap ga je de details met je witte gel pen aanbrengen. Wees er zeker van dat je gel pen goed werkt. Soms is deze na gebruik iets uitgedroogd en krijg je een te grote klodder wanneer je hem gebruikt. Teken dus eerst wat lijnen op een apart blaadje voordat je aan je uiltjes gaat werken.

Stap 9 laatste details met witte gel pen 1

Breng met je gel pen nog de laatste details aan op de borst, vleugels en staart. Ik doe dat door een stip te zetten en deze direct met een vinger een beetje weg te vegen. Zo heb je wel wat highlights maar niet direct fel wit zoals de stippen bij de ogen. Dit was je laatste stap: nu ben je klaar!

Stap 9 laatste details met witte gel pen 2
Drie uiltjes op een stokje einde

Wat vond je er van?

Ik ben echt heel benieuwd hoe jouw uiltjes op een stokje zijn geworden! Laat je het mij zien?

Deel je werk in de groep “Gratis tutorials” van de kunstclub als je lid bent, of op social media en vergeet mij dan niet te taggen! Jouw werk kan dan gedeeld worden op de Studenten Kunstmuur. Ben je nog geen lid van de Kunstclub? Maak dan hier gratis een account aan!

Instagram: @gee.adriaansz
Facebook: @gee.adriaansz of @geeariaansz.nl (Pagina Studio Gee • Kunstclub)

Hashtags: #studiogee #dekunstclub #studiogeetutorials #geeadriaansztutorials

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen maar deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *