4 waterverf (aquarel) tips voor beginners

door | Kunst topics | 0 Reacties

4 waterverf (aquarel) tips voor beginners

door | Kunst topics | 0 Reacties

De meningen verschillen over waterverf. De één ziet het als een makkelijk, licht en leuk medium, terwijl de ander het moeilijk te controleren vindt en vindt dat foutjes niet te herstellen zijn.

4 waterverf (aquarel) tips voor beginners

Overweeg je te beginnen met aquarel of ben je net begonnen? Met deze 4 waterverf tips voor beginners heb je in ieder geval een goede start!

Waterverf kan inderdaad lastig zijn als je je er niet eerst in verdiept, maar of het wat voor je is zal je enkel ontdekken door het te proberen. Ikzelf vind het een heerlijk medium waar je ontzettend veel kanten mee uit kunt.

4 waterverf tips voor beginners
4 waterverf (aquarel) tips voor beginners 3

Waterverf tip 1: Voeg niet te veel water toe

Je kunt meerdere technieken gebruiken met waterverven. Zo heb je nat-op-nat waarbij je eerst het papier nat maakt en vervolgens de verf aan brengt, en nat-op-droog waarbij je je verf direct op droog papier aanbrengt. Zeker wanneer je de nat-op-nat techniek gebruikt is het opletten dat je niet te veel water gebruikt.

Dit gebeurd wanneer je je penselen niet goed droog gemaakt hebt na het schoonmaken. De verf verspreidt zich hierdoor meer dan je zou willen, waardoor er poeltjes ontstaan. Het papier kan de overdaad aan water niet goed verwerken. Dat veroorzaakt modderige plekken en als je dun papier gebruikt kan deze scheuren of bobbelen.

Om te voorkomen dat je extra water toevoegt, moet je je gewassen penseel op een droge doek of papieren handdoek deppen voordat je het weer in de verf zet.

Waterverf tip 2: Schilder van licht naar donker

Als je andere mediums gewend bent, zoals olieverf, ben je gewend om eerst donkere kleuren te gebruiken en vervolgens laag voor laag met steeds lichtere kleuren te schilderen. Bij aquarel is het precies andersom.

Wanneer je gaat schilderen met waterverf, begin je eerst met de lichtere kleuren en bouw je de lagen vervolgens op met de donker wordende kleuren. Dit doe je omdat het wit in je schilderij van het papier komt.

Je hebt natuurlijk wel witte aquarelverf maar dit gebruik je niet op de manier zoals bij olieverf of acrylverf. De witte gedeelten/accenten in je schilderij beschilder je niet, of juist met een heel lichte kleur die je naar de randen vermengt met de donkere verf.

Door de transparantie van de verf, zullen je lichte kleuren niet “knallen” als je ze over donkere kleuren heen schildert.

Waterverf tip 3: Meng meer verf dan je van plan bent te gebruiken

Wanneer je gaat waterverven, maak je je het voor jezelf het makkelijkst als je van te voren een plan maakt en je jezelf voorbereidt. Bekijk welke kleuren je wil gebruiken, en als je moet mengen, meng dan zeker een grotere hoeveelheid dan je nodig denkt te hebben.

Zo weet je zeker dat er geen kleurverschil is wanneer je onverhoopt toch opnieuw moet gaan mengen terwijl je schilderij al aan het drogen is.

Het voordeel van aquarel is dat je de verf altijd weer kan activeren. Zowel op je waterverfpalet als op je papier met een heel klein beetje water, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Waterverf tip 4: Zorg er voor dat je aquarelpapier niet scheurt

Aquarelpapier komt in vele soorten. En hoewel veel soorten papier als aquarelpapier worden aangemerkt, zoals het papier van de Action, is het kiezen van het juiste papier belangrijk voor je project.

Wanneer je net begint met waterverven en wil kijken of het iets voor je is, is het papier van de Action zeker voldoende om mee te beginnen. Maar als je wat serieuzer werk wil gaan maken dat je goed wil bewaren, over tijd niet vervaagt, cadeau wil doen, wil verkopen of zelf op wil hangen, raad ik je aan om te kijken naar kwalitatief beter papier.

Hoewel de verf uiteraard zeker een belangrijk onderdeel is, zal de kwaliteit van je papier bepalen hoe je werk uiteindelijk zal worden. Dit heeft onder andere te maken met hoe de verf door het papier opgenomen wordt, de dikte en de structuur. De dikte is zeker een grote factor. Goed aquarelpapier is tenminste 300 grams en zuurvrij.

Daarnaast kan je scheuren en bobbelen voorkomen door papier te kopen dat in een blok zit in plaats van losse vellen. Maak dan eerst je schildering en verwijder deze pas van het blok wanneer je schilderij helemaal droog is.

Heb je wel losse vellen? Klem deze dan vast aan een hardboard of tape het met schilderstape vast aan je bureau voor je begint, en maak deze ook pas weer los wanneer de verf helemaal droog is.

Mijn aanbevelingen

Weet je niet welke papier je het beste kunt kopen? Hieronder mijn persoonlijke tips!

Download de gratis Waterverf Startersgids!

Leer middels deze gratis startersgids ‘Waterverven kun je leren’ de basics voordat je begint met waterverven. Want met een goede voorbereiding krijg je een rotsvaste basis waar je de rest van je leven plezier van zal hebben.

waterverfstartersgids e1700342837957
4 waterverf (aquarel) tips voor beginners 4

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *