5 manieren om artistieke inspiratie te vinden

door | Kunst topics | 0 Reacties

5 manieren om artistieke inspiratie te vinden

door | Kunst topics | 0 Reacties

Wil jij 5 manieren om artisieke inspiratie te vinden? Een van de eerste vragen die ik als kunstenares vaak krijg, is waar ik inspiratie vandaan haal, wat mijn artistieke idolen zijn, waar ik referentiefoto’s vandaan haal en ga zo maar door.

5 Manieren om artistieke inspiratie te vinden

Inspiratie opdoen is enorm belangrijk. Niet alleen zodat je je eigen schilderstijl kunt ontdekken maar ook om niet vast te komen zitten in een ‘artistic block’. Het is fijn om af en toe even in je persoonlijke map met inspiratie te kijken zodat je keer op keer nieuw werk kunt creeëren.

Ga de natuur in!

Dit is natuurlijk een inkoppertje afkomstig van een natuurkunstenares 😉 Regelmatig de natuur in gaan vind ik niet alleen heerlijk, het is ook fijn om een natuurwandeling te maken als je even vastzit in je schilderwerk of niet weet wat je volgende schildering zal worden.

Ik zorg er altijd voor dat ik mijn gsm met camera bij me heb zodat ik mijn eigen referentiefoto’s kan maken (en mijn macrofotografie passie kan voeden). Ik maak dan foto’s van de onderwerpen die mij het meest insteresseren zoals bloemen, insecten, landschappen of de lucht.

Maar je kan natuurlijk ook de stad in gaan en foto’s maken van andere interessante kleurenpaletten, architectuur of mensen (vraag wel even toestemming!) als je artisieke interesse daar naar uit gaat.

Door dit te doen zal je niet alleen altijd een mooie database met referentiefoto’s hebben, maar ook zal je meer en meer je ogen open houden voor interessante texturen, kleuren en onderwerpen. Oja, en áls je mensen gaat fotograferen om eens te schilderen, vraag dan ook even een e-mailadres zodat je hen je werk kan tonen 😉

manieren om artistieke inspiratie te vinden
5 manieren om artistieke inspiratie te vinden 2

Boeken / de biliotheek

Ik heb een kast vol boeken die vooral gaan over insecten, bloemen, geneeskrachtige kruiden, botanische planten en vele andere dieren. Als ik het even niet meer weet, duik ik de boeken in voor inspiratie.

Heb je zelf geen boeken, ga dan eens een paar uurtjes naar de bibliotheek om de boeken te vinden die jouw favoriete onderwerpen bevatten.

En dan mag ik hopen dat de bibliotheek in jouw stad minstens net zo mooi mag zijn als de LocHal waar de Tilburgse bibliotheek in zit. Alleen daar zijn laat de inspiratie al stromen!

Pinterest & Instagram

Zowel Pinterest als Instagram zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Weet je het even niet? Je hoeft maar te kijken en voor je het weet heb je tal van mooie foto’s en filmpjes gezien waar je ideeën uit kunt halen.

Neem dus eens even de tijd om accounts te zoeken en te volgen die je mooi vindt. (Maak op Inatagram gebruik van hastags!

Als je een account tegen komt die prachtigen werken toont, kijk dan naar de # die in de post of reactie gezet worden. Via die tags kun je dan makkelijk nóg meer mooie accounts vinden)

Bekijk ook zeker niet alleen maar foto’s die over het onderwerp gaan maar ook filmpjes met muziek, om je in die creatieve mood te krijgen!

Maak een moodboard / collage

Je kunt natuurlijk een digitaal moodbord maken, maar eentje die je echt vast kan houden is ook ontzettend leuk! Plak, pin, plaats foto’s van alles wat je mooi of interessant vindt erin. Ga eens oude tijdschriften door om een leuke collage te maken en gebruik hoe dan ook de kleurencombinaties die je mooi vindt, diverse thema’s, gebruik foto’s van interessante texturen en ga op zoek naar je favoriete schilders.

Ga buiten je comfortzone en maak eens iets heel anders!

Het helpt om je gedachten te verzetten, en wie weet ontdek je nog wel een nieuwe onderwerp van interesse! Ga eens iets heel anders maken dan je gewend bent. Dit verbreedt je horizon op vele manieren. Je gaat met andere ogen naar de onderwerpen kijken. Misschien moet je zelfs nieuwe technieken leren om het te kunnen maken en ontdek je zo nieuwe mediums of technieken die je in je ‘normale’ werken kunt verwerken.

Ik heb het nog niet veel gedaan want doorgaans heb ik meer dan genoeg inspiratie maar voor mij zou het best wel eens leuk zijn om mij meer te gaan verdiepen in portretten. Of ik zou mijn abstracte kunst eens verder uit kunnen werken. Maar dat bewaar ik op het moment voor het geval dat ik zelf eens zonder inspiratie kom te zitten.

Tot slot

Inspiratie krijg je meestal niet zomaar. Juist door je er bewust in te gaan verdiepen zal je ideeën vinden die je uit wil gaan werken. Ikzelf hou in het programma Notion diverse lijsten bij, waaronder een complete lijst met ideeën en onderwerpen die ik nog eens zou willen schilderen.

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen maar deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *