7 Redenen waarom aquarel swatchkaarten maken handig is

door | Kunst topics | 0 Reacties

7 Redenen waarom aquarel swatchkaarten maken handig is

door | Kunst topics | 0 Reacties

Het maken van aquarel swatchkaarten heeft verschillende voordelen. Deze kaarten bieden een overzicht van je aquarelverfcollectie en helpen je bij het verkennen van kleuren, mengmogelijkheden en technieken.

Hier zijn zeven redenen waarom het de moeite waard is om aquarel swatchkaarten te maken van iedere nieuwe aquarelset die je in je bezit krijgt.

Kleuridentificatie

Het maken van aquarel swatches stelt je in staat om een overzicht te krijgen van de kleuren in je aquarelverfcollectie. Door elke kleur op een aparte kaart te schilderen en deze te labelen, kun je gemakkelijk de kleuren identificeren zonder steeds naar de tubes of napjes te hoeven kijken.

Dit bespaart tijd en maakt het eenvoudiger om de gewenste kleuren te selecteren voor je aquarelprojecten. Overigens hoef kun je ook ook ieder palet op een vel aquarelpapier schilderen, in plaats van een kleur per kaartje. Het is natuurlijk maar net hoe uitgebreid je het wilt hebben!

Praktische referentie

Een aquarel swatchkaart fungeert als een praktische referentie voor de kleuren die je hebt. Het voorkomt dat je steeds opnieuw moet zoeken naar de juiste verftubes en stelt je in staat om snel de gewenste kleur te identificeren. Dit bespaart tijd en zorgt voor een efficiënter schilderproces.

Verkennen van technieken

Aquarel swatchkaarten bieden de mogelijkheid om verschillende technieken uit te proberen en te oefenen. Je kunt deze kaarten zo simpel houden (of juist complex maken) als je zelf wilt.

Je kunt enkel de kleuren schilderen om te zien hoe deze eruit zien, maar ook experimenteren met penseelstreken, verfverdunning, het creëren van texturen en het gebruik van speciale effecten zoals zout of alcohol. Door deze technieken op de kaarten te verkennen, kun je je vaardigheden verbeteren voordat je ze toepast in je schilderijen.

10 tips voor een goede start met aquarel
7 Redenen waarom aquarel swatchkaarten maken handig is 4

Verfgedrag en transparantie

Elke aquarelverf heeft zijn eigen unieke eigenschappen en gedraagt zich anders op papier. Swatchkaarten bieden de mogelijkheid om het gedrag van elke kleur te observeren en te noteren voor toekomstig gebruik. Zoals bijvoorbeeld hoe de verf vloeit, hoe transparant of dekkend het is en hoe het droogt.

Dit stelt je in staat om beter te begrijpen hoe elke kleur werkt en om bewuste keuzes te maken tijdens het schilderen. Als je van meerdere aquarelpapiersoorten gebruik maakt zou je van elke papiersoort een swatchkaart kunnen maken om te zien hoe de verf er op reageert.

Reproduceerbaarheid van kleurenmengsels

Door je kleuren op aquarel swatchkaarten vast te leggen, kun je de exacte mengsels en verhoudingen noteren. Dit maakt het gemakkelijker om specifieke kleuren later te reproduceren en consistentie te behouden in je schilderijen.

Referentiemateriaal

Swatchkaarten fungeren als waardevol referentiemateriaal voor toekomstige projecten. Wanneer je een specifieke kleur nodig hebt, kun je snel naar je swatch kaarten kijken om de beste overeenkomende kleur te vinden.

Dit helpt om consistentie in je werk te behouden en voorkomt giswerk bij het selecteren van de juiste kleuren. Bovendien kunnen swatchkaarten dienen als een inspiratiebron wanneer je op zoek bent naar ideeën voor kleurcombinaties.

Door regelmatig swatches te maken, verbeter je je kennis van je verfcollectie, kleurmenging en verfgedrag. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om je aquarelvaardigheden te verbeteren en meer controle te krijgen over je kleurgebruik. Als je dit met regelmaat doet, hoef je er ook steeds minder op terug te vallen.

4DL@OuRHE

TIP!

Download dit handige werkboek
‘Maak je eigen aquarel swatchkaarten’

Klik hier!

Organisatie en overzicht

De swatches helpen je bij het organiseren van je verfcollectie en bieden een overzicht van de kleuren die je hebt. Je kunt de kaarten op volgorde rangschikken, kleurgroepen maken of ze op andere manieren indelen die voor jou handig zijn.

Dit helpt je bij het efficiënt organiseren van je materialen en het snel vinden van de juiste kleuren.

Het is handig om te weten welke kleuren je tot je beschikking hebt en hoe ze eruitzien. Zeker wanneer je net zoals ik, een grote en gestaag groeiende verzameling aquarelverf hebt 😉

Granulerende waterverf 01
7 Redenen waarom aquarel swatchkaarten maken handig is 5

Conclusie

Het maken van aquarel swatchkaarten biedt talloze voordelen. Het stelt je in staat om kleuren te selecteren en harmonieën te creëren, mengmogelijkheden te verkennen voordat je begint met een nieuw schilderij, technieken uit te proberen, je verfcollectie te organiseren en inspiratie op te doen.

Bovendien helpen de kaarten je om je artistieke progressie en groei te volgen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het maken van je eigen aquarel swatchkaarten en ontdek de vele voordelen die ze te bieden hebben.

Maak jij ook zo graag swatches van je nieuwe verf? Wat is voor jou een must wat er op moet staan?

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *