Alles over het kiezen van aquarel papier

door | Kunst topics | 0 Reacties

Alles over het kiezen van aquarel papier

door | Kunst topics | 0 Reacties

Aquarelleren is een kunstvorm die bekend staat om zijn delicate en transparante uitstraling. Het juiste aquarel papier kan een cruciale rol spelen bij het bereiken van het gewenste resultaat. Of je nu een beginnende kunstenaar bent die net begint met aquarelverven of een ervaren professional, het kiezen van het juiste aquarelpapier is van groot belang. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over het selecteren van het juiste aquarelpapier.

Het Belang van aquarel papier

Aquarelpapier is niet zomaar papier; het is speciaal ontworpen om de eigenschappen van aquarelverf te accentueren. Het absorbeert water op een gecontroleerde manier en voorkomt dat de verf te snel in het papier trekt. Hierdoor heb je meer controle over het verloop van je schilderij, en kun je beter spelen met lagen en texturen.

Textuur van aquarel papier

Een van de eerste dingen om te overwegen bij het kiezen van aquarelpapier is de textuur. Aquarelpapier is verkrijgbaar in drie hoofdsoorten: hot-pressed, cold-pressed en rough. Elke textuur heeft zijn eigen kenmerken en is geschikt voor verschillende technieken.

Het type aquarelpapier wordt bepaald tijdens het persproces. Hot-pressed aquarel papier wordt verkregen door het papier tussen gladde rollen te persen, terwijl ruw papier wordt verkregen door gebruik te maken van grovere oppervlakken. Cold-pressed aquarel papier bevindt zich ergens tussen glad en ruw en wordt bereikt door een combinatie van gladde en ruwe persoppervlakken.

  • Hot-pressed: Dit type papier heeft een fijne en egale textuur. Het is ideaal voor gedetailleerd werk.
  • Cold-pressed: Dit type papier zit ergens tussen glad en ruw in. Het biedt een goede balans tussen textuur en gladheid, waardoor het veelzijdig is en geschikt voor diverse technieken.
  • Rough: Met een grovere textuur biedt ruw aquarelpapier een interessante oppervlaktestructuur. Het is perfect wanneer je een meer expressieve stijl wil creëren en graag wil experimenten met verschillende texturen.

aquarel papier
Alles over het kiezen van aquarel papier 2

Gewicht en Dikte

Aquarel papier wordt gemeten in gewicht per vierkante meter (g/m²). Hoe hoger het gewicht, hoe dikker het papier. Lichtere gewichten, zoals 90 g/m², zijn geschikt voor oefeningen en studies, terwijl zwaardere gewichten, zoals 300 g/m² en hoger, ideaal zijn voor professionele kunstwerken en werken met veel lagen verf en water.

Het is raadzaam om papier te gebruiken met een gewicht tussen 185 g/m² en ongeveer 640 g/m². Zwaarder papier neemt meer water op, wat van invloed is op hoe de verf wordt geabsorbeerd en verspreid.

Een belangrijke aandachtspunt: kies je voor papier lichter dan 300 g/m², overweeg dan om het op te spannen. Dit voorkomt kromtrekken wanneer het papier vochtig wordt, wat de integriteit van je kunstwerk ten goede komt.

Eigenschappen van goed aquarel papier

Het beste aquarel papier wordt vervaardigd uit 100% katoen, hoewel dit tevens de duurste variant is. Katoen heeft van nature een grote absorptiecapaciteit, waardoor het water en pigmenten van aquarelverf efficiënt kan opnemen. Daarnaast bezit katoen de veerkracht die nodig is om het papier tegen vervorming te beschermen, zelfs bij natte toepassingen.

Hoogwaardig katoenen aquarel papier is vaak zuurvrij en pH-neutraal en dit is wat je nodig hebt! Het betekent dat het aquarel papier geen zuren bevat die na verloop van tijd de kwaliteit van de verf en het papier zelf kunnen aantasten. Deze eigenschappen dragen bij aan de duurzaamheid en kleurvastheid van je kunstwerken.

Daarnaast heeft katoenen aquarel papier heeft de neiging minder snel te vergelen of broos te worden in vergelijking met sommige houtpulpvarianten. Dit maakt het geschikt voor kunstwerken die bedoeld zijn om lang mee te gaan.

Overwegingen bij de keuze

Bij het kiezen van aquarel papier moet je rekening houden met je eigen artistieke voorkeuren en de technieken die je wilt gebruiken. Probeer verschillende soorten papier uit om te ontdekken welke het beste bij jouw stijl past. Overweeg ook de mate van absorptie, kleurvastheid en of het papier zuurvrij is om de duurzaamheid van je kunstwerk te waarborgen.

Conclusie

Het kiezen van het juiste aquarelpapier is essentieel voor het succes van je aquarelprojecten. Neem de tijd om verschillende soorten papier te verkennen en ontdek welke het beste past bij jouw technieken en voorkeuren. Door de juiste keuze te maken, kun je het potentieel van aquarelverven ten volle benutten en prachtige kunstwerken creëren. Succes!

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *