Artist grade en Student grade waterverf (aquarel)

door | Kunst topics | 2 reacties

Artist grade en Student grade waterverf (aquarel)

door | Kunst topics | 2 reacties

Bij waterverf bestaan er enorme verschillen. In kwaliteit en daarmee ook in prijs. Maar wat zit erachter deze verschillen, en wat bedoelt men met de termen Artist grade en Student grade waterverf? In dit artikel lees je het!

Professional en Student grade waterverf
Artist grade en Student grade waterverf (aquarel) 3

Artist grade en Student grade waterverf

Om te beginnen: De termen kunnen wel eens wisselen. Je kunt lezen over Professional grade, waarmee de Artist grade bedoeld wordt en daar tegenover staat de Student grade.

Ook op Nederlandse producten kom je dit regelmatig tegen. Als het wel in het Nederlands wordt geschreven kun je zoeken naar de termen kunstenaarskwaliteit of professionele kwaliteit en studentenkwaliteit.

Als je beginnend bent of niet veel budget uit wil of kan geven aan aquarelverf, is het prima om te starten met Student grade aquarelverf. Echter, als jouw willen en kunnen serieuze vormen aan gaat nemen en je schilderingen maakt voor de verkoop/verhuur, of waarvan je wil dat ze verzekerd zijn van een langer goed leven met heldere kleuren, is het een goed idee om te gaan kijken naar kwaliteitsverf. Dit omdat het verschil tussen de kwaliteit een behoorlijke belemmering kan gaan vormen in het resultaat.

Maar voor het zo ver is, heeft het gebruik van Student grade verf zeker wel nut èn is het een heel logische keuze op vele vlakken. Zo kan het budget zoals gezegd een grote rol spelen, maar moet je je ook afvragen of je echt wel een hoge kwaliteit -en vaak dus dure- verf nodig hebt wanneer je het alleen- en zo nu en dan- gebruikt voor eigen werk, experimenten, dagboeken, doodles of kleine schetsen.

De reden en de verschillen zijn dus te overwegen en dit artikel zal je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wat maakt het grootste verschil tussen Artist grade en Student grade waterverf?

Een stukje geschiedenis: Tot zo’n 200 jaar geleden waren alle pigmenten die mensen gebruikten, afkomstig van planten, metalen en mineralen: van organische en anorganische bronnen. (Letterlijk betekent dit niet organische. Dus niet plantaardig of dierlijk zoals metalen, zouten en gesteenten inclusief grind, zand en klei)

Tegenwoordig zijn er naast pigmenten uit organische en anorganische bronnen ook honderden synthetische pigmenten beschikbaar. Deze komen bijna allemaal uit de chemische industrie en zijn vaak een bijproduct van andere chemische processen.

Gezien de grotere en goedkopere keuze, zitten er vandaag de dag bijna geen pigmenten uit natuurlijke bronnen meer in de aquarelverf. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen zoals bepaalde handgemaakte verfsoorten of verf op expliciete minerale basis van bepaalde fabrikanten.

Als je kijkt naar de Student grade aquarelverf, zit daar ten eerste een lager pigmentgehalte in, en is de pigment die er in zit van minder goede kwaliteit. Dat maakt ze een stuk betaalbaarder. Wel zorgt dit er voor dat er van deze Student grade minder kleurkeuze is.

Artist grade en Student grade waterverf
Artist grade en Student grade waterverf (aquarel) 4

Student grade waterverf

Als je kijkt naar de opdruk van Student grade verf verpakking, zal je regelmatig het woordje ‘hue’ tegenkomen, wat eigenlijk een verkapte benaming is voor “niet de echte” en dit geeft meestal aan dat het (in vergelijking met andere Student grade waterverf) van slechte kwaliteit is.

Om de aanwezigheid van minder pigment te compenseren, wordt er bij de Student grade vaak meer bindmiddel of witmiddel toegevoegd. Dit zorgt voor enkele verschillen:

  • De kleuren zijn vaak minder levendig
  • De kleuren zijn minder goed mengbaar
  • De verf heeft een andere dekkracht. Of te weinig door gebrek aan goede pigmenten, of te veel door de aanwezige bindmiddel. Dan lijkt de verf meer op acryl en ‘voelt zwaar’.
  • De kleuren vloeien niet goed uit, kunnen korrelig zijn of ‘modderig’ worden op papier. De korrels worden veroorzaakt door het pigment van mindere kwaliteit dat minder goed fijngemalen is en dus gaat klonteren op je papier. Verwar dit overigens niet met granulerende verf die dergelijke eigenschappen juist heeft voor het creëren van mooie texturen.

Artist grade waterverf

Van een Artist grade waterverf mag je verwachten dat:

  • deze goed vermengd kan worden met andere kleuren
  • de verf gemakkelijk verdund kan worden
  • de verf mooi kan vloeien op je aquarelpapier
  • het de prachtige levendige kleuren zal behouden
  • de verf niet korrelig of modderig wordt op aquarelpapier

Bij Artist grade aquarelverf heb je meer kleurkeuze en een uitgebreidere selectie in tube maten, pan- en setmogelijkheden (de kleine bakjes waar de verf in komt worden ook wel napjes of pan genoemd)

Wanneer je schildert met professionele waterverf kun je verwachten dat je werk lang goed blijft (en met lang wordt dan 50-100 jaar of zelfs langer bedoeld afhankelijk waar je werk is opgesteld). Deze verf is namelijk gemaakt met rijke pigmenten, en minder vulstof zoals bindmiddel en heeft mede daardoor een hoge lichtvastheid (vervaagd dus niet of niet snel)

Conclusie

De prijs van Artist grade waterverf is hoger omdat er betere kwaliteit pigmenten gebruikt wordt. Deze zorgen voor een levendige kleur maar het heeft ook nog andere voordelen. De pigmenten worden veel fijner vermalen, waardoor ze er gladder uit zien en eenmaal op het papier aangebracht, minder korrelig worden.

Ook gaat de verf langer mee dan de Student grade omdat je minder pigment nodig hebt om levendige kleuren te maken.

Aquarelverf van studentenkwaliteit is gemaakt om jou op gang te helpen wanneer je beginnend bent of maar zo nu en dan eens gebruik maakt van aquarel.

Het is zeker niet bedoeld om er je leven lang professioneel mee te schilderen. Het gebrek aan mogelijkheden (in zowel aanbod van kleur als in prestaties) zal op den duur vervelend kunnen worden.

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

2 Reacties

    • Gee

      Dank je wel!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *