Ben je onzeker over je kunst? 4 dingen om te onthouden!

door | Kunst topics | 0 Reacties

Ben je onzeker over je kunst? 4 dingen om te onthouden!

door | Kunst topics | 0 Reacties

Kunst maken is niet zomaar iets. Er mag best even stil gestaan worden bij wat je eigenlijk doet. En daar gaat dit artikel over! Ben je onzeker over je kunst? Hier lees je 4 dingen om te onthouden!

Jouw kunst is een geschenk

Ja, echt! Er kan nooit genoeg kunst zijn in de wereld. Jouw kunst is een geschenk voor de wereld en anderen, we hebben jouw kunst nodig!

Kun je je de wereld voorstellen zonder kunst? Het zou een trieste, donkere plek zijn. Net zoals wanneer er geen muziek zou zijn.. geen lekker eten, geen dans. Allen zijn een kunstvorm. Jouw kunst raakt harten. Die van jezelf, die van je omgeving. En dát zou al genoeg moeten motivatie mogen zijn 😉

Ook al ben je niet trots op je kunst, het is een geschenk – misschien lijkt het voor jou geen geschenk, maar voor anderen is dat het wel. Het is een kunst op zich om iets te maken, zonder er over te oordelen.

Ikzelf ben altijd heel kritisch. Mijn werk is nooit goed genoeg in mijn ogen, omdat ik de lat voor mijzelf altijd heel hoog leg. Ik probleer wel iedere keer in te zien of mijn eisen wel realistisch zijn (En dat zijn ze meestal niet!) – Daarom is het ook voor mijzelf een uitdaging om te blijven creëren vanuit het hart, zonder te veel moeten er in vast te leggen.

Het is bijzonder dat we iets kunnen creëren dat ooit niets was. Dat we op die manier een stukje van onszelf achterlaten als we er niet meer zijn. Dat je – zonder zweverig over te komen! – een stukje van je ziel bloot mag leggen en mag laten zien. Dat kan best wel eens eng zijn. Maar ook zo mooi! Je zou juist iedere creatie moeten vieren. Iedere schildering leer je weer iets, ga je vooruit. Het is belangrijk om stil te staan bij waar jij en je kunst vandaan komen – om te zien hoeveel je verbeterd bent.

Misschien gooi je wat oude kunstwerken weg die je nooit leuk vond, maar hoe mooi is het om er een aantal te bewaren? Puur voor jezelf, zodat je later nog eens je hele proces van toen tot nu terug kunt zien.

Je kunt ook naar beneden scrollen op je Instagram-feed en zien hoeveel je bent gegroeid als kunstenaar. Ik doe dat best wel vaak zelfs 🙂 het maakt mij dankbaar!

Je hoeft niet elk kunstwerk dat je maakt te delen…

Toegegeven: Zeker als je kunst maakt om van te leven zoals ik doe, ligt er steeds meer druk op social media om die kunstwerken te delen. Het lijkt soms wel een wedstrijd – eentje waar ik niet aan mee wil doen. Ik heb het wel druk maar ik hou eigenlijk van slow living –

Maar, vergeet niet dat je niet elk kunstwerk dat je maakt hoeft te delen! Niemand die dat voor jou kan bepalen. Eigenlijk werkt het best bevrijdend om gewoon te doen wat je zelf wil. Om je niet aan al die sociale druk mee te doen. Om gewoon eens voor jezelf te schilderen, zonder het te delen met anderen.

Dat roept de vraag op: Voor wie doe je dit eigenlijk? Voor wie maak jij je kunst? Wat is jouw achterliggende gedachte? Ik leef van mijn kunst. Maar in beginsel maak ik alle kunst vooral en als eerst voor mijzelf. Ik word er rustig van, voel me gelukkig. Voor mij is het een ode aan de natuur. De liefde die ik voor de natuur voel maakt dat ik haar op papier wil vereeuwigen. Dan is het heel tof dat ik de mogelijkheid heb om dit met anderen te delen. Maar ik zie het niet als een verplichting.

Je bent moedig

Ja, echt! Dat kan nu zo heel stom klinken, maar besef je dat iedereen wel eens onzeker is? Heel veel kunstenaars zelfs? (Ik steek hier ook even mijn vinger op!)

Velen zijn zelfs zo onzeker, dat het tot uiting komen helemaal blokkeert. Het maken van kunst vergt moed, want je stelt jezelf op een bijzondere manier bloot. Dus het maken, en vervolgens het delen van de kunst die je maakt, zelfs nog meer! Weet je hoeveel mensen er zijn die kunst willen maken, maar het niet doen? Of die het misschien wel maken, maar vervolgens nooit zullen delen terwijl ze dit wel zouden willen?

Een kunstwerk maken… dat is super! Moedig!

Er is een seizoen voor alles

Sommigen van ons kunnen niet zoveel creëren als anderen, en dat is oké. Het maakt ook niet uit of je er 5 minuten per dag aan besteedt, of uren in het weekend.

Velen van ons hebben een veeleisende baan, een gezin waarvoor we moeten zorgen, of andere dingen die voorrang moeten krijgen in ons leven – in plaats van onze kunst. En dat is het mooie. Die kunst zal er altijd zijn. Het zal op je wachten. Voor alles is een tijd.

Zet jezelf niet onder druk om je vaardigheden te ontwikkelen of een heleboel kunst te maken als het seizoen waarin je je bevindt je op andere dingen wil laten concentreren. Ik persoonlijk zou me het liefst de hele winter opsluiten om te schilderen. En in de zomer lekker buiten zijn, genietend van de natuur. Foto’s maken, schilderen wanneer ik zin heb en vooral gewoon genieten. Maar ook dat zal niet gaan door alle andere verplichtingen in mijn leven. En ook dat is oké.

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. 7 manieren om te kunnen omgaan met teleurstellingen tijdens het creatieve proces • De Kunstclub - […] LeestipBen je onzeker over je kunst? 4 dingen om te onthouden! […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *