De anatomie van een aquarelpenseel

door | Materialen | 0 Reacties

De anatomie van een aquarelpenseel

door | Materialen | 0 Reacties

De ene penseel is de ander niet. Hoe ‘steekt’ een penseel eigenlijk in elkaar? En waarom is het goed om dit te weten? In dit artikel vind je een uitleg over de anatomie van een aquarelpenseel.

De anatomie van een aquarelpenseel

Waarom is het goed om dit te weten? Je kan denken: iedere penseel is als elke penseel. Maar als je op de details gaat letten zie je dat er weldegelijk verschil zit in de kwaliteit. Hieronder zal ik je vertellen uit welke onderdelen een aquarelpenseel bestaat, en hoe deze verschillen tussen goede kwaliteit en slechte kwaliteit. Dit zal je helpen de juiste keuze te maken als je aquarelpenselen voor jezelf gaat kopen.

De steel

De steel is meestal gemaakt van hout of kunststof. Een penseel van betere kwaliteit is gemaakt van hout. De luxere kwaliteit (van hout) heeft een gelakte steel. Deze is beter schoon te maken en ligt fijn in de hand. Maar vooral: omdat het gelakt is zet het hout niet snel uit wanneer deze nat wordt.

De bus

De bus is het metalen deel van je penseel dat de haren van je penseel verbindt met de steel. Penselen van slechte kwaliteit én van kunststof herken je vaak meteen: dit onderdeel mist dan. De haren zijn direct aan de steel bevestigd / gelijmd. Dit soort penseeltjes zie je vaak bij (speelgoed)winkels die aquarelverf voor kinderen verkopen.

Als je op zoek gaat naar een penseel, let er dan op dat deze een naadloze bus heeft. Dit zijn de beste penselen. Een bus met een naad is een zwak punt. Ze zijn makkelijker te maken en dus goedkoper, maar de bus kan op dat punt openbarsten wanneer de steel uitzet.

Dit uitzetten is overigens heel normaal, en ook niet geheel te voorkomen wanneer je met hout en water werkt natuurlijk. Daarom is een naadloze bus belangrijk! Deze moet sterk genoeg zijn om deze uitzetting aan te kunnen.

De kop

De haren van je penseel worden ook wel de kop genoemd. De kop is verdeeld over de punt, en de buik. DE punt kan diverse vormen hebben. Hier zal ik in een ander artikel op in gaan. (Wanneer dit artikel klaar is wordt de link hier ook geplaatst)

De buik is het dikste gedeelte van de penseel dat samenkomt met de bus.

Tip: Wil je weten hoe je penselen het beste schoon kunt maken? Check dan dit artikel.

De haren

Vroeger bestonden er alleen penselen met dierlijke haren. Tegenwoordig heb je veel diervriendelijke varianten die niet afdoen aan kwaliteit. Er is geen goed of fout, dus kies vooral wat jou het beste lijkt.

De anatomie van een aquarelpenseel

Mijn aanbevelingen voor aquarelpenselen

Goede penselen zijn al snel prijzig, maar ze zijn dan ook echt wel de investering waard. Dat heb ik op de harde wijze mogen leren omdat ik een beetje eigenwijs was. Daarom heb ik nu vele penselen staan die ik niet meer aanraak. Daarom mijn advies: Ga voor kwaliteit. Dan heb je er (mits inclusief de juiste verzorging) echt een leven lang plezier van!

Hieronder de penselen waar ik graag mee werk:

Passen bovenstaande penselen niet in je budget, dan zijn de volgende ook heel fijn om mee te werken:


Wat vond je van dit artikel over de anatomie van de aquarelpenseel?

Met het geven van deze informatie over de anatomie van een aquarelpenseel hoop ik je te helpen in het maken van de juiste keuze wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe set. Investeren in een goede set aquarelpenselen zal je lang plezier geven! Wil jij deze tips graag delen met anderen? Deel dit artikel dan met je vrienden of op je social media.

Tot de volgende keer!

Word lid van de community!

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges
voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de community!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd
Inhoudsopgave