De invasie van de cicaden

door | Clubnieuws | 0 Reacties

De invasie van de cicaden

door | Clubnieuws | 0 Reacties

Heb jij ooit gehoord van de invasie van cicaden? Een paar jaar geleden werd ik mij bewust van de cicade. Mei 2020 om precies te zijn. Ik kwam een Instagram post tegen dat ging over de ‘White ghost cicada” en ik was meteen verkocht. Nog nooit had ik zo’n juweel van een cicade gezien (laat staan van het fenomeen van een cicaden invasie) en direct voelde ik de behoefte om deze te schilderen.

In die periode leerde ik dat er vele soorten cicaden zijn, maar liefst 40.000 soorten zelfs, van groot tot klein en dat ze ook in Nederland leven. De grootste cicade in Nederland is 1.8 cm lang en de kleinste van 5-7 mm staat bekend onder het schuimbeestje of spuugbeestje. De rododendroncicade is ook een algemene soort die je veel tegen komt. Ik heb ze wel eens in de tuin en vind het leuke insecten met mooie kleuren!

Van de grootste cicade zou je behoorlijk schrikken als die voorbij komt vliegen en je deze soort niet gewend bent te zien. Ik zou zelf ook behoorlijk onder de indruk zijn denk ik! Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind het echt prachtige insecten. Niet allen overigens, maar de White Ghost Cicada op de foto’s hierboven spant toch echt wel de kroon wat mij betreft.

Een reuzecicade

De Megapomponia imperatoria (met recht ook wel de empress cicada genoemd) komt in Zuidoost-Azië voor, waar ze een exemplaar gevonden hadden met een spanwijdte van maar liefst 20 cm. En dan zijn ze nog niet eens zeker of ze nóg groter kunnen.

Hoewel het dieren zijn dat een enorm lawaai kunnen maken en ze schrik aan kunnen jagen met hun formaat, zijn het geen insecten waar je bang voor hoeft te zijn. Ze leven van plantensappen 😉 -pfiew!-

Cicaden invasie; een bijzonder fenomeen

Wat een bijzonder weetje is, is dat er soorten cicaden zijn die jaren en jaren onder de grond leven, voor ze het daglicht zien. 13 tot 17 jaar zelfs! De naam zal je vast iets zeggen: David Attenborough heeft er ook vaker aandacht aan besteedt in zijn docu’s. Iin mei en juni van 2021 was dit bijzondere fenomeen weer te aanschouwen in Amerika. Eén van de grootste cicadengroepen zou voor het eerst sinds 2004 tevoorschijn komen. Ze worden ‘Broedsel X’ genoemd en hebben een cyclus van 17 jaar ondergronds. Hier is in die periode best wat aandacht aan besteed in de media.

Voor mij was het natuurlijk een helaas, want ik zou ze echt graag eens met eigen ogen willen aanschouwen. De ‘invasie’ is begonnen in sommige delen van het oosten van de Verenigde Staten. Miljarden van deze mysterieuze rood-ogige insecten groeven zich een weg uit de grond om zich vervolgens naar de bomen in de rondom liggende staten verspreiden.

Wanneer cicaden eindelijk onder de grond vandaan komen en ze zich in de bomen hebben weten te verspreiden, gaat elke vrouwtjes cicade tot wel 500 eitjes produceren nadat ze gepaard heeft. Deze worden afgezet in kleine spleten die ze in dunne boomtakken graven. Uit de eitjes komen nieuwe nimfen. Ze vallen uit hun nest op de grond waar ze zich direct een weg ondergronds beginnen te graven. Daar voeden ze zich enkele dagen met graswortels, en brengen ze vervolgens weer 17 jaar onder de grond door met het eten van het sap van boomwortels.

Ze aanschouwen, en dan zeker in die waanzinnige grote aantallen, is dus best een unieke, noemenswaardige gebeurtenis, al denk ik niet dat ik graag in die omgeving zou wonen met zoveel cicaden -en dus lawaai- om je heen wanneer ze eindelijk te voorschijn komen.

White ghost cicade tekening
De invasie van de cicaden 6

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *