De invasie van de cicaden

Categorieën

Geef een reactie & praat gezellig mee!

Wil je na het lezen van dit blog een reactie achterlaten?
Dat kan onderaan de pagina!

Zo’n jaar geleden werd ik mij bewust van de cicade. Mei 2020 om precies te zijn. Ik kwam een Instagram post tegen dat ging over de ‘White ghost cicada” en ik was meteen verkocht. Nog nooit had ik zo’n juweel van een cicade gezien en voelde ik de behoefte om deze te schilderen.

In die periode leerde ik dat er vele soorten cicaden zijn, maar liefst 40.000 soorten zelfs, van groot tot klein en dat ze ook in Nederland leven. De grootste cicade in Nederland is 1.8 cm lang en de kleinste van 5-7 mm staat bekend onder het schuimbeestje of spuugbeestje. De rododendroncicade is ook een algemene soort die je veel tegen komt. Ik heb ze wel eens in de tuin en vind het leuke insecten met mooie kleuren!

Van de grootste cicade zou je behoorlijk schrikken als die voorbij komt vliegen en je deze soort niet gewend bent te zien. Smaken verschillen, maar ik vind het een prachtige insecten. De Megapomponia imperatoria (met recht ook wel de empress cicada genoemd) komt in Zuidoost-Azië voor, waar ze een exemplaar gevonden hadden met een spanwijdte van maar liefst 20 cm. En dan zijn ze nog niet eens zeker of ze nóg groter kunnen.

Hoewel het dieren zijn dat een enorm lawaai kunnen maken en ze schrik aan kunnen jagen met hun formaat, zijn het geen insecten waar je bang voor hoeft te zijn. Ze leven van plantensappen 😉

Een bijzonder fenomeen

Wat een bijzonder weetje is, is dat er soorten cicaden zijn die jaren en jaren onder de grond leven, voor ze het daglicht zien. 13 tot 17 jaar zelfs! David Attenborough heeft er ook vaker aandacht aan besteedt in zijn docu’s. En ja, dit jaar in mei en juni 2021 kunnen we dit wonder weer aanschouwen. In Amerika that is. Eén van de grootste cicadengroepen zal voor het eerst sinds 2004 tevoorschijn komen. Ze worden ‘Broedsel X’ genoemd en hebben een cyclus van 17 jaar ondergronds.

Voor mij is dat een helaas, want ik zou ze echt graag eens met eigen ogen willen aanschouwen. De ‘invasie’ is al begonnen in sommige delen van het oosten van de Verenigde Staten. Miljarden van deze mysterieuze rood-ogige insecten zullen zich binnenkort een weg uit de grond graven en zich naar de bomen in de rondom liggende staten verspreiden.

Vervolgens zal elk vrouwtjes cicade tot wel 500 eitjes produceren nadat ze gepaard heeft. Deze worden afgezet in kleine spleten die ze in dunne boomtakken graven. Uit de eitjes komen nieuwe nimfen. Ze vallen uit hun nest op de grond waar ze zich direct een weg ondergronds beginnen te graven. Daar voeden ze zich enkele dagen met graswortels, en brengen ze vervolgens weer 17 jaar onder de grond door met het eten van het sap van boomwortels.

Ze aanschouwen, en dan zeker in die waanzinnige grote aantallen, is dus best een unieke, noemenswaardige gebeurtenis!

Verder lezen?

Creatieve nieuwjaarsgroet!

Lieve lezer, vriend, klant en relatie! Jeetje wat was 2020 een gek jaar. Aan de ene kant ging deze enorm traag voorbij. De wereld vertraagde en de zomer in mijn tuin leek geen einde te krijgen. Nu achteraf lijkt het wel of er een paar maanden overgeslagen zijn en was...

Raamschilderingen XXL

In dit blog vertel ik je meer over de geweldige samenwerking met basisschool De Zuidwester.Basisschool De Zuidwester is een kleurrijke buurtschool in Tilburg. Kinderen en ouders van allerlei nationaliteiten en geloofsovertuigingen vormen samen met het team een school...

Unieke kerstkaarten

Unieke kerstkaarten van Studio GeeWil jij een unieke kerstkaart verzenden naar de mensen die je liefhebt? Voor originele kerstkaarten ben je bij STUDIOGEE. aan het goede adres. Ik heb iedere kerst illustratie met veel liefde, plezier en toewijding geschilderd op...

Lancering gratis kleurplaten

Al enige tijd liep ik met het idee om kleurplaten te maken. Het idee begon langzaam te groeien toen ik voor de Tilburgse Stadsimker Marcel een les mocht komen geven op basisschool de Borne in Tilburg. Deze les ging over de anatomie van de bij. Naast lesmateriaal wilde...

15% moederdag korting!

Moederdag staat al weer bijna voor de deur! Tijd om op zondag 9 mei alle moeders, pleegmoeders, schoonmoeders en bonusmoeders in het zonnetje te zetten! Ben je op zoek naar een uniek Moederdagcadeau dat met veel liefde en toewijding gemaakt is? Kom dan weer eens...

De vlinders van Sepp

In dit blog geef ik je een stukje achtergrond en in-depth informatie over de inspiratie voor het maken van mijn vlinders.Sommige dingen slaan gewoon in als een bom. Als je een jaar geleden gevraagd had of ik vlinders wilde tekenen en schilderen had ik het verzoek...

Publicatie Go! / Weg! Platteland

In dit blog vertel ik je meer over de publicatie in het Zuid Afrikaanse magazine Weg! Platteland.Going abroad met Go! / Weg plattelandEnige tijd geleden ben ik geïnterviewd voor Go! / Weg! Platteland Magazine in Zuid-Afrika over mijn werk. Het magazine is afgelopen...

KERSTKAARTDESIGNCONTEST gewonnen!

Kerstkaartdesigncontest gewonnen!Afgelopen week heb ik meegedaan met de kerstkaartdesigncontest van Drukwerkdeal.nl.  En vandaag heb ik te horen gekregen dat ik heb gewonnen! Kei leuk! Via dit blog wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor het overweldigende aantal...

Ondernemen vanuit je hart

Ondernemen doe je vanuit je hart. Vanuit je passie. Dat is wat ik altijd geloofd heb, en van waaruit ik mijn bedrijf runde. Vanuit mijn hart. Totdat ik in mijn leven te maken kreeg met een aantal grote, ingrijpende veranderingen. Ik had grootse plannen, maar ik was...

Insecten stempels!

In dit blog vertel ik je over de nieuwe samenwerking met Durftestempelen.Op Instagram kwamen we met elkaar in contact. Ik weet niet meer wie als eerst was, of zij mij ging volgen of ik haar als eerst. Maar, we waren bij elkaar in het vizier en we vonden elkaars werk...
waterverf schilderij  ijsvogel vogel

Je maandelijkse dosis ‘Artspiration’

Ik deel graag mijn kennis met jou. Leuke weetjes over de natuur, de beste deals & winacties vanuit de studio, het laatste nieuws van mijn hand en tips om zelf ook aan de slag te gaan met het creëren van kunst.

Meld je aan om niets te missen:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *