De penseel: Het verschil tussen dierlijke en synthetische haren

door | Kunst topics | 0 Reacties

De penseel: Het verschil tussen dierlijke en synthetische haren

door | Kunst topics | 0 Reacties

Vroeger bestonden er alleen penselen met dierlijke haren. Tegenwoordig heb je veel diervriendelijke varianten die niet afdoen aan kwaliteit. Er is geen goed of fout, dus kies vooral wat jou het beste lijkt. 

De penseel: Het verschil tussen dierlijke en synthetische haren

Dit artikel lees je over de penseel: Het verschil tussen dierlijke en synthetische haren. Het zal je op weg helpen de juiste keuze te maken en je vind links met mijn aanbevelingen.

Het belangrijkste onderdeel van je penseel

De haren, ofwel de kwast van je penseel zijn het belangrijkste onderdeel. Een goed penseel houdt veel vocht / verf vast in de kwast, en geeft de verf gecontroleerd af tijdens het schilderen. Dit zorgt er voor dat je lang door kunt schilderen zonder verf te verspillen en dat de verf gelijkmatig uitvloeit.

Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de haren mooi in vorm blijven zitten en dat ze niet snel afbreken of wijd uit gaan staan. Dit heeft niet alleen met de haren te maken, maar ook met de rest van de anatomie.

Wil je weten waar een penseel uit bestaat en waarom het goed is om dit te weten? Lees dan hier het artikel: De anatomie van een aquarelpenseel.

De penseel met dierlijke haren

De dierlijke haren van een penseel kunnen van veel verschillende dieren komen. Het is goed om te weten dat deze haren vaak uit de voedsel- en bontindustrie komen en de penselen gemaakt worden van haren uit de staart of pels.

Er worden geen dieren gedood voor het maken van penselen, maar gezien de herkomst is het mogelijk dat je dit liever niet wilt. Zeker wanneer je vegan bent, is dit iets om rekening mee te houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel goede alternatieven op de markt!

Van welke dieren zijn de haren afkomstig?

Het zal je nog verbazen! Hieronder een lijstje van de meest gebruikte dierenharen.

  • Kolinsky: Dit zijn de duurste penselen verkrijgbaar. De kolinsky is een marter (familie van de nerts) en leeft in Noord Siberië. De penseel wordt gemaakt uit haren van de marter en wordt veel gebruikt voor aquarel omdat deze een sterke en fijne punt heeft waar je op kan vertrouwen. Afhankelijk van het formaat kan de prijs van een tobolsky-kolinskypenseel oplopen tot wel bijna 1800 euro!
  • Roodmarter: Deze veerkrachtige penseelharen komen van de wezel en zijn een betaalbaar alternatief voor de Kolinsky penselen. De haren kunnen veel water opnemen en zijn zeer elastisch.
  • Eekhoorn: Deze haren zijn minder elastisch dan de haren van een wezel, maar wanneer nat, vormt het wel een mooie fijne punt. Het kan veel water opnemen wegens de structuur van de haren. Wel kunnen deze haren sneller afbreken, en is het dus belangrijk dat je extra lief bent voor penselen van eekhoornhaar.
  • En dan zijn er nog penselen gemaakt van de haren van dassen, bunzing, kamelen, geiten, pony, varken en rund. Deze structuren zijn echter wat stugger en daarom minder geschikt voor aquarel. Dergelijke penselen worden veelal gebruikt bij olieverf of acrylverf.

De penseel met synthetische haren

Als je geen gebruik wil maken van penselen met dierlijke haren, zijn er genoeg alternatieven te vinden. De techniek heeft niet stil gezeten en tegenwoordig zijn de synthetische haren zo gemaakt dat ze alle goede eigenschappen van dierlijke haren kunnen nabootsen. Daarnaast heeft een dergelijk penseel minder onderhoud nodig en breken de haren minder snel dan dierlijke haren.

Wanneer je op zoek gaat naar penselen met synthetisch haar, kun je de term ‘selected filament’ tegenkomen. Dit is de benaming voor de betere kwaliteiten polyestervezel. De vezels imiteren materhaar: het heeft een taps toelopende vezel die de structuur van natuurlijk haar imiteert.

Aanbeveling
Da Vinci – Nova serie
Princeton – Heritage serie • Princeton Neptune serie

De-penseel-Het-verschil-tussen-dierlijke-en-synthetische-haren-1
De penseel: Het verschil tussen dierlijke en synthetische haren 2

Diervriendelijk schilderen? Vegan aquarelverf!

Als je een vegan levensstijl hebt, wil je natuurlijk ook aquarelverf zonder dierlijke materialen. In dat geval kan ik je Van Gogh aanraden. Alle kleuren zijn vegan, op Ivory Black na. Daniel Smith is ook een goede keuze. Deze is ook vegan op drie kleuren na. (Ivory Black, Payne’s grey en Sepia)

Waar werk jij graag mee?

Heb je naar aanleiding van dit artikel nieuwe penselen gekocht? Laat me weten welke dit zijn en hoe je ze vindt werken!

Wat vond je van dit artikel over de penseel: Het verschil tussen dierlijke en synthetische haren?

Met het geven van deze informatie over dierlijke en synthetische haren van een aquarelpenseel hoop ik je te helpen in het maken van de juiste keuze wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe set. Investeren in een goede set aquarelpenselen zal je lang plezier geven! Wil jij deze tips graag delen met anderen? Deel dit artikel dan met je vrienden of op je social media.

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De anatomie van een aquarelpenseel • De Kunstclub - […] Wil je meer weten over de soorten haren van een aquarelpenseel? Lees dan het artikel over De penseel: Het…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *