Met kleur kun je echt de diepte ingaan. Kleuren omringen ons in het dagelijks leven, van de kleding die we dragen, de kunst die we maken en tot de muren van onze huizen. Maar heb je je ooit afgevraagd welke invloed kleuren hebben op onze psyche?
De psychologische impact van kleur is een fascinerend en complex onderwerp dat diep geworteld is in onze emoties, informatieverwerking en zelfs gedragingen. En dus ook zeker wat betreft je kunst.
De psychologische impact van kleur
Elke kleur draagt namelijk een uniek palet van betekenissen, en deze subtiele nuances kunnen aanzienlijke invloed hebben op hoe anderen je kunstwerk, jou en bijvoorbeeld je bedrijf, zullen ervaren. Er zijn hele onderzoeken aan gewijd, en ik vind dit dan ook enorm interessant. Ook omdat je hier mee kunt spelen binnen je aquarelschilderingen.
Kleuren gaan verder dan hun fysieke verschijning op je aquarelpapier; ze ‘communiceren’ met het onbewuste van degene die er naar kijkt op een dieper niveau.
Kleuren beïnvloeden ons humeur, concentratie en zelfs besluitvorming. Daarom leek het me interessant en leuk om hier een artikel over te schrijven.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kleuren en hun psychologische impact in je aquarel schilderingen
Psychologische impact:
Rood staat voor Passie (vuur) en Kracht, maar ook gevaar
Rood is een kleur die onmiddellijke aandacht trekt. Het staat symbool voor passie, kracht en natuurlijk liefde. Psychologisch gezien kan rood de hartslag verhogen en adrenaline vrijmaken, wat verklaart waarom het vaak wordt geassocieerd met krachtige emoties.
Het gebruik van rood kan de alertheid verbeteren, maar te veel ervan kan ook gevoelens van woede, agressie of stress oproepen.
Psychologische impact:
Blauw staat voor Kalmte, Betrouwbaarheid, Productiviteit, Heling en Stabiliteit, maar ook voor Afstandelijkheid, bedroefdheid en koudheid
Blauw heeft een kalmerend effect op de geest. Psychologisch gezien kan blauw helpen om stress te verminderen en de concentratie te verbeteren. Kantoren kiezen vaak voor blauwe tinten om een productieve werkomgeving te creëren. Het is ook de kleur van de lucht en de oceaan, wat ons een gevoel van ruimte en vrijheid geeft.
Aan de andere kant kan (overmatig) blauw een gevoel van bedroefdheid, kou en afstandelijkheid oproepen.
Psychologische impact:
Geel, staat voor Vrolijkheid, Optimisme en Creativiteit, maar ook voor Zenuwachtigheid bij overmatig gebruik
Geel is de kleur van de zon en straalt vrolijkheid, plezier, opwinding, vrijheid en optimisme uit. Psychologisch gezien kan geel een opbeurend effect hebben en wordt het geassocieerd met creativiteit en innovatie.
Te veel geel kan echter ook zenuwachtigheid veroorzaken, dus het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen deze emotie en positieve opwinding / plezier
Psychologische impact:
Groen, staat voor Rust en Harmonie, Vernieuwing en Groei, maar ook voor Jaloezie en Bedrog
Groen wordt vaak in verband gebracht met de natuur en straalt rust en evenwicht uit. Psychologisch gezien kan groen een kalmerend effect hebben, een gevoel van jeugdigheid en frisheid oproepen en stress verminderen. Het wordt daarom ook geassocieerd met groei en vernieuwing. Niet zo gek dat groen in stedelijke omgevingen wordt gezien als een positieve invloed op de gezondheid.
Aan de andere kant kan het, afhankelijk van de tint, ook associaties hebben met giftigheid.
Psychologische impact:
Paars, wat staat voor Creativiteit, Spiritualiteit, het Mystieke en Verbeelding, maar ook voor Overdrevenheid
Paars is een intrigerende kleur die vaak wordt geassocieerd met creativiteit en mysterie. Psychologisch gezien kan paars de verbeelding stimuleren en een gevoel van luxe en elegantie oproepen. Het wordt ook geassocieerd met spiritualiteit.
Te veel paars kan als te dramatisch of overdreven worden ervaren.
Psychologische impact:
Oranje staat voor Energie, Vreugde en Enthousiasme, maar ook voor Opdringerigheid bij overmatig gebruik
Oranje is een levendige en energieke kleur die in verband wordt gebracht met enthousiasme en vreugde. Psychologisch gezien kan oranje energie en vitaliteit stimuleren, waardoor het een prima keuze is om een positieve sfeer te creëren. Het symboliseert ook creativiteit en avontuur.
Psychologische impact:
Zwart en Wit staan voor Contrast en Eenvoud. Zwart staat ook voor Elegantie, Formaliteit en Kracht maar ook voor Duisternis en Rouw. Wit staat voor Zuiverheid en Onschuld maar ook voor Kilheid en Leegte
Zwart en wit, hoewel geen echte kleuren, hebben ook een belangrijke psychologische impact. Zwart wordt vaak geassocieerd met kracht en elegantie, terwijl wit staat voor zuiverheid en eenvoud. Samen kunnen ze een krachtig contrast vormen, waardoor ontwerpen helder en opvallend worden.
De psychologische impact van kleur in andere landen
Een leuke twist is dat dit niet voor alle landen en culturen geldt. Kleuren kunnen ergens anders verschillende betekenissen hebben.. De psychologische impact van kleur is dus ook afhankelijk van individuele ervaringen en simpelgezegd, in welk land je verblijft 🙂
Zo staat wit in Nederland bijvoorbeeld voor zuiverheid, maar in Zweden voor mannelijkheid. Geel wordt in Frankrijk gezien voor ontrouw en in Rusland voor jaloezie, terwijl wij in Nederland juist vooral de positieve psychologische impact zien. Blauw staat bij ons voor overwegens positieve emoties zoals heling, kalmte en stabiliteit, terwijl het in een aantal andere landen voor afweer van het kwaad staat. Denk aan Griekenland en Turkije.
Leestip
Met je aquarel kun je gebruik maken van diverse kleurenschema’s. Eén daarvan is het Monochromatisch kleurenschema.
Conclusie
Het begrijpen van deze associaties met kleur stelt je in staat om bewust te kiezen welke emotionele sfeer je wil oproepen in je kunstwerken. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn! Maar eerlijk: ik denk er zelf meestal niet bij na wat voor psychologische impact een kleur heeft. Ik schilder wat ik mooi vind, zoals ik het wil. Wel lijkt het mij een leuk project om eens uit te testen, maar over het algemeen heb ik dat niet in mijn achterhoofd wanneer ik ga schilderen. (of misschien onbewust wel 😉 )
Het onderwerp is in ieder geval diepgaand en veelomvattend. Onze reacties op kleuren zijn vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen, cultuur en context. Het begrijpen van deze psychologische invloeden kan ons helpen bij het maken van bewuste keuzes bij het kiezen van kleuren in verschillende aspecten van ons leven. En dan niet alleen met betrekking tot onze kledingkast of de kleur op je muren.
Dus, volgende keer dat je een kleur kiest, bedenk dan welke emoties en reacties je wilt oproepen, en schilder de wereld om je heen in de prachtige tinten van de kleur die je gekozen hebt.
Maak jij bewust gebruik van bepaalde kleuren in je kunstwerken? En welke emotie wil je daarmee oproepen? Laat het weten in een reactie op dit artikel!
0 reacties