De psychologische impact van kleur in je aquarel schilderingen

door | Kunst topics | 0 Reacties

De psychologische impact van kleur in je aquarel schilderingen

door | Kunst topics | 0 Reacties

Met kleur kun je echt de diepte ingaan. Kleuren omringen ons in het dagelijks leven, van de kleding die we dragen, de kunst die we maken en tot de muren van onze huizen. Maar heb je je ooit afgevraagd welke invloed kleuren hebben op onze psyche?

De psychologische impact van kleur is een fascinerend en complex onderwerp dat diep geworteld is in onze emoties, informatieverwerking en zelfs gedragingen. En dus ook zeker wat betreft je kunst.


De psychologische impact van kleur

Elke kleur draagt namelijk een uniek palet van betekenissen, en deze subtiele nuances kunnen aanzienlijke invloed hebben op hoe anderen je kunstwerk, jou en bijvoorbeeld je bedrijf, zullen ervaren. Er zijn hele onderzoeken aan gewijd, en ik vind dit dan ook enorm interessant. Ook omdat je hier mee kunt spelen binnen je aquarelschilderingen.

Kleuren gaan verder dan hun fysieke verschijning op je aquarelpapier; ze ‘communiceren’ met het onbewuste van degene die er naar kijkt op een dieper niveau.

Kleuren beïnvloeden ons humeur, concentratie en zelfs besluitvorming. Daarom leek het me interessant en leuk om hier een artikel over te schrijven.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kleuren en hun psychologische impact in je aquarel schilderingen

De Psychologische Impact van Kleur
De psychologische impact van kleur in je aquarel schilderingen 2

De psychologische impact van kleur in andere landen

Een leuke twist is dat dit niet voor alle landen en culturen geldt. Kleuren kunnen ergens anders verschillende betekenissen hebben.. De psychologische impact van kleur is dus ook afhankelijk van individuele ervaringen en simpelgezegd, in welk land je verblijft 🙂

Zo staat wit in Nederland bijvoorbeeld voor zuiverheid, maar in Zweden voor mannelijkheid. Geel wordt in Frankrijk gezien voor ontrouw en in Rusland voor jaloezie, terwijl wij in Nederland juist vooral de positieve psychologische impact zien. Blauw staat bij ons voor overwegens positieve emoties zoals heling, kalmte en stabiliteit, terwijl het in een aantal andere landen voor afweer van het kwaad staat. Denk aan Griekenland en Turkije.

Conclusie

Het begrijpen van deze associaties met kleur stelt je in staat om bewust te kiezen welke emotionele sfeer je wil oproepen in je kunstwerken. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn! Maar eerlijk: ik denk er zelf meestal niet bij na wat voor psychologische impact een kleur heeft. Ik schilder wat ik mooi vind, zoals ik het wil. Wel lijkt het mij een leuk project om eens uit te testen, maar over het algemeen heb ik dat niet in mijn achterhoofd wanneer ik ga schilderen. (of misschien onbewust wel 😉 )

Het onderwerp is in ieder geval diepgaand en veelomvattend. Onze reacties op kleuren zijn vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen, cultuur en context. Het begrijpen van deze psychologische invloeden kan ons helpen bij het maken van bewuste keuzes bij het kiezen van kleuren in verschillende aspecten van ons leven. En dan niet alleen met betrekking tot onze kledingkast of de kleur op je muren.

Dus, volgende keer dat je een kleur kiest, bedenk dan welke emoties en reacties je wilt oproepen, en schilder de wereld om je heen in de prachtige tinten van de kleur die je gekozen hebt.

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *