Heb je ADD? Hier enkele therapeutische voordelen van waterverven

door | Kunst topics | 0 Reacties

Heb je ADD? Hier enkele therapeutische voordelen van waterverven

door | Kunst topics | 0 Reacties

Op Sinterklaasdag 2023 kreeg ik dan eindelijk de diagnose. Attention Deficit Disorder. Oftwel, ADD wat een subtype van de bekendere aandoening ADHD is.

Als een verrassing kwam het voor mij niet. Dagelijks word ik wel geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van aandacht en concentratie. Op persoonlijk vlak, maar ook zeker binnen mijn bedrijf geeft het de nodige uitdagingen.

Gezien ik nu na de diagnose er eindelijk vrij over kan praten (èn ik er wat mee kan doen), zal ik ook wat vaker blogs gaan schrijven over dit onderwerp. Dan wil ik mij met name richten op hoe waterverven je hierbij kan helpen.

Heb je ADD? Hier enkele therapeutische voordelen van waterverven

Voor diegenen die dagelijks worstelen met ADD, kan het vinden van effectieve methoden om de geest te kalmeren en de focus te verbeteren een constante zoektocht zijn. Een verrassend krachtig hulpmiddel dat steeds meer erkenning krijgt in therapeutische kringen is waterverven. Super fijn!

Waterverven biedt niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar het heeft ook aantoonbare therapeutische voordelen voor mensen met ADD. Onderzoek wijst uit dat het beoefenen van creatieve activiteiten niet alleen het artistieke vermogen vergroot, maar ook aanzienlijke voordelen kan bieden voor de concentratie en het algehele welzijn.

Aandacht en concentratie

Een van de uitdagingen voor mensen met ADD is het vasthouden van de aandacht. Waterverven vereist echter niet alleen aandacht voor detail, maar ook het vermogen om de geest te kalmeren en te focussen op het moment. Het proces van het mengen van kleuren, het beheersen van penseelstreken en het creëren van een samenhangend kunstwerk dwingt je om volledig in het hier en nu te zijn. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van aandachtsvaardigheden en het verhogen van de algehele concentratie.

Dat is wel wat anders dan het hebben van een hyperfocus, waarbij al het andere er niet meer toe doet. Het is de kunst om balans te houden.

Stressvermindering

Als je ADD hebt, kun je een hoger niveau van stress en angst ervaren. Waterverven fungeert als een vorm van mindfulness, waarbij je je volledig richt op het proces van creëren. Het mengen van kleuren, het vloeien van water op papier en het observeren van de unieke patronen die ontstaan, dienen als een kalmerende en therapeutische ervaring.

Het bevordert ontspanning en vermindert stressniveaus, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan de zelfzorgroutine.

Zelfexpressie en zelfvertrouwen

Waterverven biedt een uitlaatklep voor zelfexpressie. Het stelt je in staat om je emoties en gedachten op een niet-verbale manier te uiten. Het zien van de eigen creaties kan een positief effect hebben op het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde.

Het proces van het maken van kunstwerken helpt ook om een gevoel van prestatie te cultiveren, wat van onschatbare waarde is voor mensen met ADD die vaak worstelen met het behalen van doelen.

ADD - Attention Deficit Disorder
Heb je ADD? Hier enkele therapeutische voordelen van waterverven 2

Creatieve Therapie voor ADD

Creatieve therapie, waaronder waterverven, heeft zich bewezen als een waardevolle aanvulling bij de behandeling van ADD.

ADD is niet iets wat je kunt genezen. Maar je kunt er wel vat op krijgen, leren het positieve eruit te halen. Terwijl medicatie en andere interventies hun plaats hebben, kan het verkennen van de therapeutische voordelen van waterverven (of een andere creatieve hobby) een waardevolle en plezierige aanvulling zijn op het behandelingsplan.

Het kan je helpen in het verbeteren van je concentratie, bij stressvermindering en het groeien van zelfvertrouwen. Waterverven, met zijn rustgevende eigenschappen biedt een waardevolle manier om de uitdagingen van ADD te overwinnen en een pad te vinden naar persoonlijke groei en welzijn.

Bronnen

Het is belangrijk op te merken dat hoewel de voordelen van creatieve activiteiten, waaronder waterverven, voor de concentratie en het welzijn algemeen erkend worden, er specifieke bronnen en studies zijn die deze conclusies ondersteunen. Ik ben geenzins een expert op dit gebied, maar schrijf vanuit mijn eigen perspectief.

Ik heb wel enkele bronnen voor je verzameld die je kunt raadplegen om dieper in te gaan op het onderwerp.

Conclusie

De therapeutische voordelen van dit artistieke proces, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, laten zien dat creatieve activiteiten een waardevolle aanvulling kunnen zijn op traditionele behandelingsmethoden voor ADD.

Met de erkenning van waterverven als een potentieel krachtige creatieve therapie, hoop ik dat meer mensen met ADD deze kunstvorm zullen ontdekken als een positieve en verrijkende manier om hun welzijn te bevorderen. (En naast dat… waterverven is gewoon LEUK! 😉

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *