Fijn aquarelpapier om te starten
met waterverven

Toen ik begon met waterverven, kocht ik mijn materialen gewoon bij de Action. De creatieve afdeling daar, is voor mij en misschien ook wel voor jou, als een snoeppot voor een kind 🙂 Ze hebben ontzettend leuke materialen! Maar eerlijk, ik was ook wel onwetend en had geen ervaring met verschillende papiersoorten. Laat staan dat ik wist wat de verschillen inhielden of besef had van alle merken die er op de markt zijn.

Inmiddels weet ik dat er véél te verkrijgen is, in merk, kwaliteit en prijs en inmiddels weet ik ook wat fijn waterverf papier is. Welke je kunt gebruiken als je een schilderij met veel lagen wil maken, of juist gewoon lekker wil experimenteren. In dit artikel lees je mijn bevindingen en geef ik advies over welke merken je kunt kopen. Let wel, het blijft een persoonlijke mening gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mijn eigen wensen, maar de volgende informatie zal je goed op weg helpen!

Soorten aquarelpapier

Om te beginnen: Als je wegens je budget moet kiezen in kwaliteit van al je materialen: Dan is investeren in goed papier altijd een goede keuze. Je kan kwalitatief minder goede / minder dure verf of penselen hebben, maar dan nog is het belangrijk welke papiersoort je neemt. Het eindresultaat van je werk hangt grotendeels erg af van de gebruikte papiersoort, omdat de kwaliteit van het papier veel zegt over hoe het water opgenomen wordt en of de verf een mooie heldere uitstraling heeft op het papier of niet.

Als je op pad gaat om papier te kopen zijn er een aantal basis eigenschappen om op te letten, waaronder de keuze uit hot pressed, cold pressed en rough papier. 

Hot pressed papier

Dit papier is glad, met weinig tot geen structuur. Dit papier neemt water minder snel op en droogt daarom minder snel.

Je verf lijkt intenser op dit papier en is niet zo geschikt voor vele lagen waterverf, maar je kunt hierdoor wel veel details aanbrengen zonder bang te zijn dat diverse kleuren in elkaar gaan verlopen.

Cold pressed papier

Deze papiersoort zit qua structuur tussen hot pressed en rough papier in en wordt het meest gebruikt met waterverven. Het heeft een mooie structuur maar ook weer niet tè veel.

Dit papier is perfect om met meerdere waterverflagen te werken omdat het papier water goed op kan nemen door de structuur.

Rough papier

Dit soort papier lijkt op cold cold pressed papier, maar heeft nog meer structuur. De vezels van het papier zijn goed te zien en wordt dus met recht ‘rough’ genoemd.

Dit papier is ideaal als je met veel lagen wil gaan werken maar door de structuur is fijne details aanbrengen moeilijker.

Mijn favoriete aquarelpapier

De volgende papiersoorten vind ik fijn om mee te werken en kan ik dan ook van harte aanbevelen.

 

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK

Wil je weten welke waterverf, papier en penselen ik zelf het liefst gebruik tijdens het schilderen?

 

Meld je aan voor je maandelijkse dosis ‘artspiration’ en ontvang de gratis waterverf startersgids vol tips!

De waterverf startersgids

Alle links op deze pagina zijn affiliate links, wat inhoudt dat wanneer je er op klikt en vervolgens besluit te kopen, ik daar een kleine commissie voor krijg.
Voor de prijs maakt het verder niets uit. Mij help je er mee, maar jij betaalt niks extra’s ♥