Fijne penselen om te starten met waterverven

Hoe beter de kwaliteit van je materialen zijn, hoe beter het eindresultaat van jouw schildering is. Natuurlijk zit er veel oefenen, hard werk en leren bij. Maar dát, tezamen met al die kleine onderdelen zoals goed papier, goede verf en dus óók goede penselen, maken dat jouw kunstwerk een mooi geheel vormen.

Door de jaren heen ben ik met vallen en opstaan erachter gekomen welke penselen fijn zijn om mee te werken, en nu deel ik deze kennis graag met jou!

Verzorg je penselen goed

Penselen van goede kwaliteit zullen minder snel haren verliezen en de verf beter vasthouden. Maar hoe goed en duur een penseel ook is: goede verzorging is net zo belangrijk. Zet ze bijvoorbeeld nooit ‘op’ de haren in een pot (dus niet met de haren naar onderen) en leg ze horizontaal als ze nog nat zijn.

Kies de juiste maten en vorm

Je hebt de keuze uit synthetische haren of dierlijke haren, en je kunt kiezen uit vele vormen en maten. Ik ga het liefst voor penselen met synthetische haren, maar dat is mijn persoonlijke keuze. Er is geen goed of fout, dus kies vooral wat jou het beste lijkt.

Als je op het punt staat om je eerste penselen aan te schaffen, raad ik je aan om voor ‘ronde’ penselen te gaan. De haren van deze penselen lopen mooi in een punt uit waardoor je zowel fijne als dikkere lijnen kunt maken.

De dikte van de penselen hangt van je wensen af. Of je zoals ik, vaak gedetailleerde schilderingen wil maken of juist regelmatig grote oppervlakten zal schilderen. Heb je nog geen set en weet je niet wat je moet kiezen? Ga dan voor een set dat zowel een klein, medium als groot penseel bevat. Zo kun je met een paar penselen alle kanten op met je schildering. 

De meeste penselen in mijn collectie hebben de maten 000 tot 0, wat klein en dun is, maar ik heb ook een aantal grotere in de maten 4, 6 en 10

 

Goede penselen zijn al snel prijzig, maar ze zijn dan ook echt wel de investering waard. Als je voor goedkope penselen gaat, heb je al snel kans dat de haren uitvallen of wijd gaan staan en je ze daardoor al snel niet meer kunt gebruiken.

Dat heb ik op de harde wijze mogen leren omdat ik een beetje eigenwijs was. Daarom heb ik nu vele penselen staan die ik niet meer aanraak. Dus mijn advies: Ga voor een wat duurdere penseel en dus betere kwaliteit. Dan heb je er (mits inclusief de juiste verzorging) echt lang plezier van!

 

Hieronder de penselen waar ik graag mee werk:

Passen bovenstaande penselen niet in je budget, dan zijn de volgende ook heel fijn:

DOWNLOAD HET GRATIS E-BOOK

Wil je weten welke waterverf, papier en penselen ik zelf het liefst gebruik tijdens het schilderen?

 

Meld je aan voor je maandelijkse dosis ‘artspiration’ en ontvang de gratis waterverf startersgids vol tips!

De waterverf startersgids

Alle links op deze pagina zijn affiliate links, wat inhoudt dat wanneer je er op klikt en vervolgens besluit te kopen, ik daar een kleine commissie voor krijg.
Voor de prijs maakt het verder niets uit. Mij help je er mee, maar jij betaalt niks extra’s ♥