Hoe omarm je je creativiteit?

door | Kunst topics | 0 Reacties

Hoe omarm je je creativiteit?

door | Kunst topics | 0 Reacties

Voor sommigen een grote vraag: Hoe omarm je je creativiteit? Iedereen heeft wel eens twijfel. Wanneer je creatief bezig bent zal je ook zeker wel herkennen dat je je eigen grootste criticus bent. Daar is helemaal niets mis mee. Maar een creatieveling moet zijn eigen creativiteit wel omarmen. Alleen door ècht in jezelf te geloven, en vooral ook niet te veel aan te trekken wat anderen van jouw kunst en kunnen vinden, kun je succesvol worden.

Hoe omarm je je creativiteit?

Laat ik voorop stellen dat succesvol zijn voor een ieder een andere betekenis heeft. Sta er dus vooral even bij stil om na te gaan wat voor jóu de definitie van succesvol zijn inhoudt binnen je creatieve kunnen.

Zoals gezegd is een kritisch denken helemaal niet verkeerd. Dit helpt je zelfs. Door je zelf uit te dagen blijf je leren en maak je vorderingen. Maar wanneer je steeds beperkende overtuigingen aan jezelf verteld alsof ze de enige waarheid zijn, kan het je creatieve proces en groei echt enorm beperken. En dat is zonde!

Hoe omarm je je creativiteit
Hoe omarm je je creativiteit? 2

Zelf heb ik ook nog wel beperkende overtuigingen. Alleen zie ik in dat deze gedachten vanuit het ego komen en luister ik liever naar wat mijn hart mij ingeeft. Je ego is die stem die je veilig wilt houden. Het waarschuwt je steeds weer en houdt je het liefste in je comfortzone en de beperkende gedachten die dat voort brengt zorgen er voor dat je misschien niet zo snel nieuwe dingen zal proberen.

Zo heb ik ook wel momenten dat ik mijzelf niet een èchte kunstenares vind. Zelfs als ik alleen maar lof krijg over mijn kunst. Mijn ego zegt me op zulke momenten dat je jezelf alleen kunstenaar mag noemen wanneer je ervoor gestudeerd hebt. En dat is bij mij niet het geval. Ik ben zoals velen met mij een autodidact. En mijn hart voelt ook wel dat daar niks mis mee is. Deze beperkende overtuigingen zet ik dus weer snel van me af.

  • Als je geen portretten kunt tekenen houdt dit niet in dat je niet creatief genoeg bent.
  • Als je geen dieren kunt tekenen houdt dit ook niet in dat je niet creatief genoeg bent.
  • Als je enkel overweg kunt met potloden en niet met verf, houdt dit niet in dat je niet creatief genoeg bent.
  • Als je geen technisch perfecte tekeningen kunt maken houdt dit niet in dat je niet creatief genoeg bent.
  • Als iemand jouw werk niet mooi vindt, houdt dit niet in dat je niet creatief genoeg bent!

Omarm je creativteit

Creativiteit is geen vast gegeven. Er zijn geen regels! En zeker wanneer je net beginnend bent in je creatieve proces, kan deze creativteit nog behoorlijk kwetsbaar zijn. Een negatieve uitlating of kritiek kan er voor zorgen dat je niet doorzet, maar er juist mee stopt.

Vergeet niet dat jouw definitie van kunst of creativiteit, JOUW definitie is. Het heeft geen goedkeuring nodig. Van niemand. Vanuit mijn oogpunt is creativiteit een roeping vanuit je ziel. Dus geloof in jezelf en laat niemand je vertellen hoe je creatief moet zijn.

Ben jij juist gestopt met het maken van kunst omdat iemand jou verteld heeft dat jouw kunst niet waardig was? Is die mening van een ander, een beperkende overtuiging geworden die je weerhoudt van het maken van kunst of creatieve groei? Dan daag ik je uit om eens onderzoek te doen naar jouw onderbuik gevoel.

Omarm je beperkingen met liefde

Natuurlijk is het zo dat iedereen beperkingen heeft. De vraag is of deze beperkingen echt bij je horen of dat het valse overtuigingen zijn. Ingeprent door anderen, die je vervolgens als waarheid aan bent gaan zien.

Beperkingen klinkt misschien een beetje negatief, maar is het allerzins. Als die er niet waren, zou groei niet mogelijk zijn en je creatieve proces niet bestaan. Juist door het hebben van beperkingen dwing je jezelf te komen met nieuwe oplossingen en zo groei je met je ‘creatief kunnen’ mee.

Hoe doe je onderzoek naar je beperkende overtuigingen?

Schrijf eens op welke overtuigingen er in je op komen. Vraag jezelf af wáár ze vandaan komen, of door wie ze ontstaan zijn. Maak dan voor jezelf de beslissing of het echt waarheid is, of dat het iets is wat je je zelf enkel wijsgemaakt hebt. Spoiler: grote kans dat het het laatste is!

Als deze huidige en eventueel toekomstige overtuigingen niet in dienst staan van jou en het pad dat je wil bewandelen, gooi het dan weg! Schrijf het bijvoorbeeld op een briefje en verbrand deze met de affirmatie “deze beperkende overtuiging dient mij niet langer en ik laat het los”

Ik begon er mee dat jij eigen grootste criticus bent. Maar zo ben je ook je grootste fan! Stimuleer jezelf door jezelf te complimenteren over wat je maakt. Geloof in jezelf en laat niet langer anderen creativiteit voor jou definiëren.

Veel plezier met creëren!

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *