Hommel Tutorial

door | Tutorials | 0 Reacties

Hommel Tutorial

door | Tutorials | 0 Reacties

In deze gratis tutorial gaan we een schattige hommel schilderen. Ze zijn één van mijn favoriete insecten!

Deze hommel tutorial is met foto uitleg.

Benodigdheden

Als je een andere fineliner gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat deze waterproof is. In plaats van de witte gel pen kun je ook witte gouache gebruiken.

De verfsoorten die ik heb gebruikt voor het maken van deze hommel tutorial:

Papier dat ik heb gebruikt voor deze hommel tutorial:

Voor deze tutorial heb ik 320 grams Khadi papier gebruikt. Dit is handgeschept papier uit India en gemaakt van 100% katoen. Het heeft een prachtige structuur en is erg sterk!

Tips voor je begint

  • Iedere keer wanneer je een nieuwe verflaag gebruikt maak je je penseel schoon met schoon water. Dep deze droog, en pak dan je verf met je penseel.
  • Werk liever met wat meer lagen dan te weinig. Je kunt nat-op-nat techniek gebruiken waarmee je de verf makkelijk in elkaar uit laat lopen, of nat-op-droog. Dan laat je de laag eerst volledig drogen voordat je de nieuwe laag schildert.
  • Werk altijd van licht naar donker.
  • Er is geen goed of fout! Heb plezier en als iets toch iets anders gaat dan je wilde: omarm het met liefde! Alles is een leerproces.

Je referentiefoto voor de hommel tutorial

Gratis hommel tutorial 5

Stap 1: Maak je outline van de hommel met potlood

Bekijk hoeveel hommels je wil, en waar op je papier. Teken ze vervolgens allemaal eerst met potlood.

Stap 1 - Maak je outline met potlood 1
Stap 1 - Maak je outline met potlood 3
Stap 1 Maak je outline met potlood 4 1

Stap 2: Maak een deel van de outline met fineliner

Voor je eigen gemak is het handig om nu alvast een deel van het lijfje en de vleugels te tekenen met fineliner zoals de foto’s hieronder.

Stap 2 - Maak je outline met fineliner 1
Stap 2 Maak je outline met fineliner 2
Stap 2 Maak je outline met fineliner 3

Stap 3: The fun part!

Yes, je bent er klaar voor om te schilderen! Met de kleur citroengeel (G254) maak je de eerste laag op drie plekken. Aan de bovenkant van het hoofdje (1e), aan de onderkant van het middendeel (2e), en een heel dun randje aan de bovenkant van de kont (3e) (Zie referentiefoto)

Stap 3 - Schilder de eerste laag geel 1

Nu maak je met Indisch geel (G244) de eerste schaduwen. Deze doe je aan de onderkant van het hoofdje (1e), aan de bovenkant van het middenlijfje (2e) en een heel dun streepje ook aan de bovenkant van de kont (3e)

Stap 3 - Schilder de eerste laag geel 3

Om de schaduw nog iets donkerder te maken gebruik je nu Davy’s grijs (G748). Als je deze kleur niet hebt kun je ook een beetje donkerbruin of zwart gebruiken. Deze kleur breng je aan in een dun randje en laat je lichtjes overlopen in de Indisch geel hierboven. Deze breng je dus aan op de onderkant van het hoofdje (1e), aan de bovenkant van het middenlijfje (deze mag zoals je hieronder ziet wel iets meer uitlopen) (2e) en een heel dun streepje ook aan de bovenkant van de kont (3e)

Stap 3 Schilder de kleur bruin 3

De volgende stap is met zwart. Kleur het hoofdje in en het middenlijfje. Bovenop laat je een stukje wit over. Het zwart breng je deppend aan, niet vegend. Dit geeft de verf een bepaalde structuur waardoor je het ‘fluffy’ lijfje van de hommel vrij makkelijk na kan bootsen met je aquarelverf. Ook hoeft het niet helemaal netjes ingekleurd te zijn. Als er wat kleine witte vlekjes zijn zoals je hieronder ziet: prima! Lekker laten zitten!

Stap 3 Schilder de kleur zwart 4

Schilder de pootjes. Dit hoeft ook niet heel netjes maar je hoeft ook nog geen haartjes na te bootsen met je verf. Dit doen we straks met een fineliner.

Stap 3 Schilder de kleur zwart 6
Stap 3 - Schilder de kleur zwart 9

Nu neem je witte aquarelverf en meng dit met een héél klein beetje zwart, om het een grijze gloed te geven. Hiermee schilder je de kont, en midden op het lijfje. Ook kun je de pootjes onder de vleugeltjes met lichtgrijs doortrekken naar waar de pootjes onder de vleugels vandaan komen. (Zie volgende foto)

Stap 3 Schilder de tweede laag kleur zwart 1

De eerste laag zwart is nu wel droog en het is mogelijk dat deze nu wat flets lijkt. Om het wat meer diepte te geven, kun je met een tweede laag nog wat lowlights aanbrengen. Schilder de zwarte laag niet helemaal over, maar dep hier en daar wat extra zwarte verf.

Vervolgens maak je je penseel iets schoon maar niet helemaal. Dep je penseel iets droog op je doekje en stippel nu in de gele en witte velden om haren na te bootsen.

Stap 3 Schilder de tweede laag kleur zwart 3

Stap 4: Details met metallic goud

Gebruik heel weinig metallic goud om de randen van de vleugels te schilderen. Dep ook hier en daar over het hele lichaam een beetje met je penseel. Heb je geen metallic goud? Gebruik dan lichtgeel, verdund met veel water en doe dan alleen de vleugels heel lichtjes langs de randen. (Tip: de Action heeft ook hele mooie metallic verf!)

Stap 3 Schilder de kleur goud 1

In principe zou je de hommel zo kunnen laten en is ze af. Ikzelf hou van details aanbrengen. Jij ook? Ga dan verder met de volgende stap!

Stap 5: Maak haartjes met fineliner en witte gel pen

Je gaat nu de hele hommel langs, op het hoofdje, op de pootjes, op het lichaampje, overal teken je dunne haartjes met je fineliner in maat 003.

Stap 4 Teken haartjes met fineliner 1

Nu kun je hier en daar nog wat witte haartjes tekenen met een witte gel pen. Op de pootjes maak je door kleine stipjes te zetten nog wat highlights. Als laatste gum je de potlood weg die je nog ziet en als extra stap kun je met potlood nog lichte schaduwen aanbrengen onder de pootjes.

Dit was de laatste stap!

Stap 5 Teken haartjes met witte gel pen 1
Gratis hommel tutorial 2

Aanbeveling
Lijkt het je leuk om meer over hommels te leren? De bijenstichting geeft regelmatig fijne cursussen. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

logo bijenstichting oranje geel bij nationale zaaidag voor de bijen

Wat vond je er van?

Ik ben echt heel benieuwd hoe jouw hommel is geworden! Laat je het mij zien? Heb je er eentje gemaakt of meer geschilderd?

Deel je werk in de groep “Gratis tutorials” van de kunstclub als je lid bent, of op social media en vergeet mij dan niet te taggen! Jouw werk kan dan gedeeld worden op de Studenten Kunstmuur. Ben je nog geen lid van de Kunstclub? Maak dan hier gratis een account aan!

Instagram: @gee.adriaansz
Facebook: @gee.adriaansz of @geeariaansz.nl (Pagina Studio Gee • Kunstclub)

Hashtags: #studiogee #dekunstclub #studiogeetutorials #geeadriaansztutorials

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen maar deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *