Longhorn beetle Tutorial

door | Tutorials | 2 reacties

Longhorn beetle Tutorial

door | Tutorials | 2 reacties

In deze gratis tutorial gaan we een kever schilderen. De longhorn beetle. Ze komen in vele kleuren en maten, dus pak vooral de kleuren die jijzelf mooi vind om te gebruiken, of neem de kleuren die ik gekozen heb.

Deze Longhorn beetle tutorial is met foto uitleg.

Benodigdheden

Als je een andere fineliner gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat deze waterproof is. In plaats van de witte gel pen kun je ook witte gouache gebruiken.

De verfsoorten die ik heb gebruikt voor het maken van deze longhorn beetle tutorial:

Papier dat ik heb gebruikt:

Voor deze tutorial heb ik het aquarelpapier van de Action gebruikt. Ik wist vooraf dat ik niet zo veel water zou gebruiken.

Over de Longhorn beetle

In het Nederlands worden ze boktorren genoemd. Maar de Engelse benaming vind ik dan toch wel leuker, omdat ze nu eenmaal lange antennes hebben. De wetenschappelijke naam van de soort is Cerambycidae en deze naam komt vanuit de Griekse mythologie: na een ruzie met nimfen werd de herder Cerambus veranderd in een grote kever met horens.

De longhorn beetle familie is met meer dan 35.000 beschreven soorten, groot te noemen! De meeste soorten worden gekenmerkt door extreem lange antennes, die vaak even lang als of langer dan het lichaam van de kever zijn.

Hieronder wordt de tutorial stap voor stap uitgelegd. Veel plezier!

Tips voor je begint

 • Iedere keer wanneer je een nieuwe verflaag gebruikt maak je je penseel schoon met schoon water. Dep deze droog, en pak dan je verf met je penseel.
 • Werk liever met wat meer lagen dan te weinig. Je kunt nat-op-nat techniek gebruiken waarmee je de verf makkelijk in elkaar uit laat lopen, of nat-op-droog. Dan laat je de laag eerst volledig drogen voordat je de nieuwe laag schildert.
 • Werk altijd van licht naar donker.
 • Er is geen goed of fout! Heb plezier en als iets toch iets anders gaat dan je wilde: omarm het met liefde! Alles is een leerproces.

Stap 1: Maak je outline met potlood

Bekijk hoe je de beetle wilt hebben en teken deze eerst met potlood. Je kan onderstaand voorbeeld natekenen, of de outline gebruiken die ik voor je heb gemaakt.

Stap 1 - Maak je outline met potlood

Hier vind je de outline van deze longhorn beetle tutorial. Deze kun je printen voor eigen gebruik.

Stap 2: Teken je outline over met fineliner

Trek de lijnen over die je wilt behouden. Foutjes of lijnen die toch niet nodig blijken te zijn gum je straks uit.

Stap 2 - teken je outline over met fineliner 1
Stap 2 - teken je outline over met fineliner 2

Stap 3: Breng details aan en gum de potloodlijnen weg

Eventueel kan je daarna nog wat details aanbrengen. Dit is geen must, maar het kan je helpen met oriëntatie voor het aanbrengen van de highlights en lowlights met aquarel.

Stap 3 - details aanbrengen en potlood weggummen

Stap 4: The fun part!

Nu kan het leuke werk beginnen. Pak de verf er maar bij want we gaan beginnen met de eerste laag. Zoals je gelezen hebt werken we van licht naar donker met aquarel. De eerste laag wordt geel. Gebruik in verhouding 2/3 water op verf.

Stap 4: De eerste laag geel

Je kunt links wat meer geel doen, en het rechts uit laten lopen in donkergroen. Je wacht niet tot de lagen droog zijn, gebruik nat-op-nat techniek.

Stap 4 - De eerste laag groen1

Vervolgens meng je bij de randen wat bruin. Als het bruin niet donker genoeg is, meng dan ook een héél klein beetje zwart. Daarna kan je wat lichtgroen aanbrengen.

Stap 4 - De tweede laag bruin en zwart 1
Stap 4 - De derde laag lichtgroen 1

Nu is het tijd om aan de rest van het lichaam te werken. Gebruik hiervoor blauw en zwart. De eerste laag blauw doe je heel licht. 2/3 water op verf. Daarna kun je wat meer verf en minder water pakken om schaduwen te creëren. Als laatste kun je zwart gebruiken voor de ogen, en stippel je (niet vegen!) je wat blauwe verf op sommige plekken om wat meer verschillen te creëren.

Stap 4 - Blauwe laag 1
Stap 4 - Blauwe laag 2
Stap 4 - Blauwe laag 3 met zwart

Nu kun je de highlights nog wat geler maken. Wanneer het in aanraking komt met blauwe loopt het uit in groen. Dit is niet erg!

Stap 4 - Maak highlights geel

De volgende stap is optioneel. Nu kun je met witte gouache nog wat highlights stippen (niet vegen!) Het geeft niet als je verf nog niet helemaal droog is. Als je een witte gel pen gebruikt in plaats van witte gouache, wacht dan wel tot de verf helemaal droog is.

Stap 4 - details met witte gouache

Stap 5: Details aanbrengen met fineliner

Met je fineliner kun je nu nog details aanbrengen. Experimenteer er op los met stippen en streepjes. Aan de pootjes kun je haartjes tekenen als je dat wilt.

Stap 5 - details met fineliner 1
Stap 5 details met fineliner 2
Stap 5 details met fineliner 3

Stap 6: Do it all over again!

Yes! Je bent klaar!

Maak deze beetle zo vaak als je wil met andere kleuren en patronen!

Longhorn beetle tutorial

WAT VOND JE ER VAN?

Ik ben echt heel benieuwd hoe jouw longhorn beetle is geworden! Laat je het mij zien?

Deel je werk in de groep “Gratis tutorials” van de kunstclub als je lid bent, of op social media en vergeet mij dan niet te taggen! Jouw werk kan dan gedeeld worden op de Studenten Kunstmuur. Ben je nog geen lid van de Kunstclub? Maak dan hier gratis een account aan!

Instagram: @gee.adriaansz
Facebook: @gee.adriaansz of @geeariaansz.nl (Pagina Studio Gee • Kunstclub)

Hashtags: #studiogee #dekunstclub #studiogeetutorials #geeadriaansztutorials


Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen maar deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

2 Reacties

 1. Monique

  mooie kever..! Wat een duidelijke uitleg zo in stapjes…👍🏻

  Antwoord
  • Gee

   Leuk Monique! Dank je voor je reactie 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *