Maak van 2023 jouw kunstjaar

door | Kunst topics | 0 Reacties

Maak van 2023 jouw kunstjaar

door | Kunst topics | 0 Reacties

Of je nu begint in januari of ergens in de zomer of najaar.. Geen moment is te laat om te starten als kunstenaar èn geen moment is te laat om het een succesvol jaar te maken in je kunst. Maar hoe start je dan? In dit artikel deel ik een aantal snelle manieren om te beginnen. Maak van 2023 jouw kunstjaar!

Maak doelen voor je kunst

Meten is weten! Daarom is het altijd goed om doelen te stellen. Deze kun je zo gedetailleerd maken als je zelf wil: weekdoelen, maanddoelen, kwartaaldoelen, halfjaarlijkse doelen, jaardoelen en dan kun je nog bekijken waar je jezelf ziet over 5 jaar en 10 jaar bijvoorbeeld. Maar als dat een beetje te veel van het goede is, probeer dan eens een maand uit.

Waar zie je jezelf en je kunst in de toekomst? Zorg dat je doelen voor 2023 (en daarna) in overeenstemming zijn met waar je jezelf later ziet, zodat je er met concrete stappen naar toe kunt werken. Hieronder een aantal doelentips:

  • Doel 1: Geef jezelf elke dag een bepaalde tijd om te creëren. Dit kan 15 minuten per dag zijn.. of een uur. Wat jij wilt. Als je jezelf er maar aan houdt! 🙂
  • Doel 2: Maak een vast aantal kunstwerken per… week? Maand..? Kwartaal? Groot of klein maakt niet uit.
  • Doel 3: Doe mee met challenges (Op instagram is regelmatig wat te vinden!)
  • Doel 4: Stel als doel om jezelf in een specifiek onderwerp te specialiseren.
  • Doel 5: Probeer eens op andere locaties te gaan schilderen. In de bibliotheek, in een leuk koffietentje of op het terras, in het park of bos of op je balkon.

Welke doelen je ook kiest, zorg dat ze goed te doen zijn. Geen hoge bergen waar je tegenop ziet want dan is de kans groter dat je ze niet na komt. En maak ze ook niet tè makkelijk, er mag best een uitdaging in zitten!

Probeer iets nieuws

Iets nieuws met je kunst? Ook dat kan van alles zijn. Probeer eens andere penselen of papier dan je gewend bent, een ander soort medium, een nieuwe stijl, een andere omgeving..

Ja wederom zeg ik het weer: De sleutel ligt in het nieuwe proberen. Die comfortzone uit. IN je comfortzone blijven zitten is fijn, maar brengt je eigenlijk nergens. Doe dus eens iets wat je best spannend vind! Het zal je helpen meer ideeën en inspiratie te krijgen en dus helpt het je in je ontwikkeling als kunstenaar en in verbetering van je kunststijl.

Mijn doel: Zo ben ik in 2023 van plan om te gaan experimenteren met acryl gieten (Dutch Pouring). Dit is een verftechniek waarbij je de verf verdunt om hier vervolgens mee te gieten op bijv. canvas. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar het lijkt me fantastisch om het te onderzoeken. Net zoals werken met alcohol inkt trouwens.

Daarnaast betrek ik dit jaar eindelijk mijn atelier. Al heb ik de sleutels op het moment van schrijven nog niet, weten wat er aan komt, die andere omgeving en de nieuwe mogelijkheden die het me gaat bieden, geeft mij zoveel inspiratie dat ik er het hele jaar mee kan vullen.

waterverf cursus
Maak van 2023 jouw kunstjaar 2

Investeer in jezelf en in kunst

Een van de grootste dingen die je voor jezelf kunt doen is investeren. In je eigen ontwikkeling, in de reis die je maakt. Weet je wanneer ik zelf enorme verbeteringen? Juist wanneer ik investeer in betere materialen zoals verf, penselen en papier. Maar ook wanneer ik investeer in boeken of cursussen om mijn technieken beter onder de knie te krijgen. (En dat atelier is ook een investering die ik maak in mijzelf!)

Alleen al het kopen van de betere benodigdheden geeft een enorme stimulans. Of je het nu bedrijfsmatig doet of als hobby, dit maakt niet uit.

Als je investeert in je doel, zul je een enorme groei zien, niet alleen in je kunst, maar ook in jezelf! Je kunt het ook zo bekijken: Je investeert in je geluk! Want als het goed is, maak je kunst vooral omdat het je gelukkig maakt 😉

Tip: ben je toe aan een leuke en laagdrempelige cursus waarbij je echt de diepte in gaat? Dan is de basiscursus Waterverven kun je leren misschien wel wat voor je!

Ontwikkel een routine of maak een schema

Een schema werkt alleen als je deze zo nuttig mogelijk maakt voor jezelf. Dus vraag jezelf af: wanneer voel je je het meest creatief? Is dat alleen in het weekend wanneer je er de rust voor hebt? Of ’s nachts als iedereen slaapt? In de vroege ochtend voor je naar het werk gaat?

Pak je agenda erbij en plan wanneer je kunst gaat maken. Het lijkt misschien juist creativiteit dodend om dit vast te leggen, maar het beschermt je juist ook. Zet die creatieve tijd vast in je agenda en houd je hier zo goed mogelijk aan.

Bijvoorbeeld: Ik plan het maken van kunst vooral op de lange schooldagen van mijn kinderen. Op maandag, dinsdag en donderdag weet ik dat ik er juist de tijd voor heb dus hier stel ik mij ook op in. En ja, natuurlijk zijn er ook wel eens andere dagen dat inspiratie op komt borrelen. Die momenten pak ik ook mee wanneer ik kan. Maar die drie dagen? Die staan vast, en ik weet dat ik dan echt de tijd voor mijn projecten kan nemen.

Welke stappen ga jij nemen om van dit jaar JOUW kunstjaar te maken?

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *