Wat is maskeervloeistof (ofwel masking fluid) en hoe gebruik je het? In deze startersgids vertel ik wat het is, welke soorten er zijn, hoe je deze het beste kunt aanbrengen en weer verwijdert, zonder je werk te verpesten. Het is makkelijker dan je denkt en superhandig om je aquareltechnieken uit te breiden.
Wat is maskeervloeistof?
Maskeervloeistof, ook wel verkocht onder Engelse benaming masking fluid (en het is ook wel bekend als frisket) is een super handig hulpmiddel tijdens het schilderen.
Het stelt je in staat om delen van je papier tijdelijk te bedekken om ze te beschermen tegen kleur. Dit is vooral handig wanneer je complexe, gelaagde schilderijen maakt waar precisie en detail belangrijk is of wanneer je toch niet zo’n vaste hand blijkt te hebben als je dacht.
Creatieve toepassingen
Vraag je je af hoe je maskeervloeistof kunt gebruiken tijdens het schilderen? Ik heb wel een aantal creatieve toepassingen voor je:
- Sterrenhemels en fijne spatten: Maskeervloeistof is ideaal om kleine lichte puntjes te maken, zoals sterren. Je kunt de vloeistof met een tandenborstel of fijne spuit aanbrengen om een natuurlijke, willekeurige spettereffect te bereiken.
- Kalligrafie en lettering: Bescherm delen van letters terwijl je een aquarelachtergrond aanbrengt.
- Textuur en patronen: Maskeervloeistof kan worden gebruikt om diverse texturen en patronen te maken. Door het toe te passen met verschillende materialen zoals sponzen, stempels of zelfs opgerolde stukjes papier, kun je interessante effecten maken die moeilijk met gewoon penseelwerk te bereiken zijn.
- Gelaagde kleuren: Maskeervloeistof kan worden gebruikt om gebieden van een schilderij te isoleren en in fasen te werken waardoor je de mogelijkheid hebt om complexe kleurovergangen en effecten te maken zonder dat kleuren ongewenst mengen.
- Silhouetten en highlights: Gebruik maskeervloeistof om de contouren van objecten of figuren in je schilderij te bewaren. Ideaal voor het behouden van highlights of het schilderen van heldere silhouetten tegen een gekleurde achtergrond.
Leestip
Wat is een waterbrush en hoe gebruik je het?
Kiezen van de juiste maskeervloeistof
Hoewel ze in essentie natuurlijk hetzelfde doel hebben, zijn er toch wel wat verschillen om bij stil te staan wanneer je het wil kopen.
- Kleur: Sommige maskeervloeistoffen zijn gekleurd, wat ze gemakkelijk zichtbaar maakt op je papier, terwijl anderen helder zijn. Gekleurde vloeistoffen maken het eenvoudiger om te zien waar je het hebt toegepast, wat erg handig is bij het verwijderen.
- Consistentie: De dikte van de maskeervloeistof kan variëren. Dikkere vloeistoffen kunnen nauwkeuriger worden aangebracht met een penseel, terwijl dunnere mogelijk geschikt zijn voor grotere gebieden.
- Verwijderbaarheid: Zorg ervoor dat de vloeistof gemakkelijk verwijderbaar is zonder het papier te beschadigen. Sommige formules kunnen hardnekkiger zijn, wat kan resulteren in scheuren of het oplichten van de papiervezels.
Soorten maskeervloeistof
Het kiezen van de juiste maskeervloeistof kan afhangen van je project en je persoonlijke voorkeur.
- Vloeibaar in een potje: Dit is de meest voorkomende vorm van maskeervloeistof. Je kunt het met een penseel, spons of applicatietool aanbrengen op de gebieden die je wilt beschermen.
- In een stift: De stiftvariant is wat nieuwer op de markt. Deze stiften zijn heel handig voor fijne lijnen en kleine details. Ze zijn vaak wat makkelijker in gebruik dan de traditionele vloeistof uit een potje, omdat je ze kunt gebruiken als een pen. Dit maakt het aanbrengen precies en controleerbaar. Het nadeel kan zijn dat de punt van de stift soms verstopt raakt, dus het is goed om na gebruik de stift schoon te maken.
Wat betreft de inhoud, zijn er voornamelijk twee types:
- Met latex: De meeste traditionele maskeervloeistoffen bevatten natuurlijk rubberlatex, dat zorgt voor een flexibele film die makkelijk te verwijderen is.
- Latexvrij: Er zijn ook latexvrije opties beschikbaar wanneer je allergisch bent voor latex. Deze zijn vaak op basis van synthetische materialen of andere natuurlijke rubberen die geen latex bevatten.
Bijna alle bekende merken in de aquarelwereld verkopen ook maskeervloeistof, waaronder Winsor & Newton, Talens, Holbein, Schmincke, Daniel Smith en de minder bekende Molowtow met een GrafX art masking pen.
Aanbrengen van maskeervloeistof
Wanneer je nog nooit of weinig met maskeervloeistof gewerkt hebt kan deze korte handleiding van pas komen:
- Voorbereiding: Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je maskeervloeistof aanbrengt. Eventuele vuilheid of vochtigheid kan de effectiviteit verminderen.
- Gereedschap: Je kunt een applicatie tool gebruiken speciaal voor het aanbrengen van maskeervloeistof, oude penselen, tandenborstels of zelfs rubberen tekenpennen. Sommige merken geven de vloeistof in een flesje met applicator. Zorg ervoor dat je de penselen direct na gebruik reinigt om verstijving te voorkomen. (En echt, doe het. Met schade en schande heb ik geleerd dat het snel opdroogt en het daarna niet zo makkelijk meer van je penseel te verwijderen is. Leer van mijn fouten ;))
- Techniek: Breng de vloeistof aan met zachte, controleerbare bewegingen. Vermijd te veel over hetzelfde gebied te gaan, wat het papier kan beschadigen.
Verwijderen van maskeervloeistof
- Timing: Laat de vloeistof volledig drogen voordat je eroverheen schildert. Zorg er ook voor dat de verf droog is voordat je de vloeistof weer verwijdert.
- Techniek: Rol voorzichtig met je vinger of een schoon gummetje over de maskeervloeistof om het op te tillen. Begin aan de randen en werk naar binnen om te voorkomen dat je het papier beschadigt.
- Controle: Controleer na het verwijderen of alle resten zijn verwijderd en of het oppervlak schoon is voordat je verder gaat schilderen.
Maak jij regelmatig gebruik van maskeervloeistof? Of heb je je er tot nu toe niet eerder in verdiept en gaat er een wereld voor je open? Praat mee in de reacties!
0 reacties