In mijn artikelen geef ik veel handvatten hoe je kunt starten en verbeteren en zeg ik regelmatig dat fouten niet bestaan. Maar, wat te doen als er onverhoopt toch iets gebeurd wat niet de bedoeling was? I’ve got you! Hier zijn oplossingen voor de 5 veelvoorkomende problemen bij het werken met waterverf.
Oplossingen voor de 5 veelvoorkomende problemen bij het waterverven
Waterverf is een prachtige kunstvorm die bekend staat om zijn levendige kleuren en dromerige effecten. Maar net als bij elke kunsttechniek kunnen er tijdens het werken met waterverf enkele veelvoorkomende ‘problemen’ ontstaan. Ja, tussen haakjes, want het pas een probleem als je het zodoende ziet. Is het dat… of is het gewoon een nieuwe uitdaging om je skills verder te ontwikkelen? Dat laat ik aan jou 😉
Oplossing voor: Druppels en Uitlopen
Oplossing: Druppels en uitlopen kunnen frustrerend zijn, maar ze zijn te vermijden met de juiste technieken. Zorg ervoor dat je penseel niet te veel water vasthoudt. Dep het penseel lichtjes op een keukenpapier om overtollig water te verwijderen voordat je de verf aanbrengt. Werk snel en gelijkmatig om te voorkomen dat de verf te veel tijd heeft om te druppelen.
Probeer verschillende soorten penselen uit. Fijnere penselen met een scherpe punt zijn vaak effectiever in het vermijden van druppels.
Gebruik een palet met meerdere compartimenten om je verf te mengen en te beheren. Hierdoor kun je de concentratie van je verf beter controleren en druppels vermijden.
Heb je perongeluk toch te veel water op het papier laten druppelen? Pak dan een groter en droog penseel om het overtollige water mee op te nemen.
Oplossing voor: Verkeerde Menging van Kleuren
Oplossingen: Het verkeerd mengen van kleuren kan leiden tot ongewenste tinten. Gebruik een kleurenkaart (swatchkaart) of kleurenwiel om te begrijpen hoe kleuren zich mengen. Begin met lichte kleuren en voeg geleidelijk donkerdere tinten toe om de gewenste kleur te bereiken. Houd een schetsboek bij waarin je je kleurmixen en experimenten kunt documenteren.
Investeer in hoogwaardige aquarelverven, omdat deze doorgaans een betere kleurintensiteit en mengbaarheid hebben dan goedkopere opties.
TIP: Weet je niet waar te beginnen met aquarelpapier, penselen en waterverf? Ik heb een aantal handige artikelen geschreven om je op weg te helpen.
Oplossing voor: Papier rimpeling
Oplossing: Papierrimpeling kan optreden als het papier te nat wordt. Dit kun je op meerdere manieren voorkomen.
- Gebruik dikker aquarelpapier (minstens 300 gram) om rimpeling te verminderen. Als het papier toch begint te golven, kun je het na het schilderen onder zware boeken leggen om het te laten drogen en terug in vorm te brengen.
- Houd je papier in het aquarelblok waarin je het gekocht hebt en verwijder het pas wanneer je schildering helemaal droog is.
- Kwam je papier niet in een blok? Tape het dan vast aan je bureau voor je begint met schilderen.
- Overweeg om het aquarelpapier voor het schilderen lichtjes te bevochtigen en te spannen op een schilderplank. Hierdoor kun je rimpeling tijdens het schilderen minimaliseren. Meer weten? Lees dan het artikel over Het opspannen van aquarelpapier.
- Experimenteer met verschillende soorten aquarelpapier, zoals glad, ruw en koudgeperst, om te ontdekken welke het beste bij je techniek past.
Oplossing voor: Te Intense Kleuren
Oplossing: Soms kunnen kleuren te intens lijken. Verdun de verf met meer water om zachtere tinten te verkrijgen. Experimenteer met verschillende verhoudingen van verf en water totdat je de gewenste intensiteit hebt bereikt. (Dit kun je ook oefenen met het maken van swatchkaarten)
Oplossing voor: Kleuren Mengen op Papier
Oplossing: Als je wilt voorkomen dat kleuren op het papier mengen wanneer je ze naast elkaar aanbrengt, zorg er dan voor dat de aangrenzende gebieden volledig droog zijn voordat je met een nieuwe kleur begint. Je kunt ook gebruikmaken van masking tape of masking fluid om delen van het papier af te schermen tijdens het schilderen.
Maak eventueel gebruik van een haardroger op de laagste stand om delen van je kunstwerk snel te drogen voordat je verdergaat met aangrenzende gebieden. En gebruik een stuk afgedekt karton of een papiermasker om aangrenzende gebieden te beschermen terwijl je aan een specifiek deel van je kunstwerk werkt.
Conclusie
Waterverf biedt een schat aan mogelijkheden voor kunstenaars, maar het kan enkele uitdagingen met zich meebrengen. Gelukkig zijn de meeste problemen te overwinnen met de juiste technieken, oefening en geduld. Als je worstelt met waterverf, wees niet ontmoedigd. Gebruik deze oplossingen om je vaardigheden te verbeteren en je kunstwerken naar een hoger niveau te tillen.
Welk veelvoorkomend probleem ben jij tegengekomen bij het werken met waterverf? Of heb je nog andere vragen over waterverftechnieken? Laat het weten in een reactie hieronder.
0 reacties