Roodborstje tutorial

door | Tutorials | 2 reacties

Roodborstje tutorial

door | Tutorials | 2 reacties

In deze gratis tutorial gaan we de altijd schattige roodborst schilderen. Ze zijn één van mijn favoriete vogeltjes!

Deze leuke roodborstje tutorial is met foto uitleg en is wat moeilijker en daarom ook wat langer dan de andere gratis tutorials. Laat het je niet weerhouden!

Over het roodborstje

Het roodborstje is over het algemeen een schuw, sluipend vogeltje. Slim is ze ook. Ze heeft zichzelf aangewend andere dieren zoals wilde zwijnen te volgen. In het omgewoelde grond vindt ze kleine dieren om te eten. Dit gedrag zie je ook terug bij de roodborstjes in tuinen. Als je aan het tuinieren bent volgt ze je zodat zij haar lekkere hapjes makkelijk kan vinden om te eten. Als je vaak in de tuin werkt kunnen de roodborstjes bijzonder tam worden.

Benodigdheden

Als je een andere fineliner gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat deze waterproof is. In plaats van de witte gel pen kun je ook witte gouache gebruiken.

De verfsoorten die ik heb gebruikt voor het maken van deze hommel tutorial:

Winsor & Newton

Van Gogh

Papier dat ik heb gebruikt voor dit roodborstje tutorial:

Voor deze tutorial heb ik 320 grams Khadi papier gebruikt. Dit is handgeschept papier uit India en gemaakt van 100% katoen. Het heeft een prachtige structuur en is erg sterk!

Tips voor je begint

 • Iedere keer wanneer je een nieuwe verflaag gebruikt maak je je penseel schoon met schoon water. Dep deze droog, en pak dan je verf met je penseel.
 • Werk liever met wat meer lagen dan te weinig. Je kunt nat-op-nat techniek gebruiken waarmee je de verf makkelijk in elkaar uit laat lopen, of nat-op-droog. Dan laat je de laag eerst volledig drogen voordat je de nieuwe laag schildert.
 • Werk altijd van licht naar donker.
 • Er is geen goed of fout! Heb plezier en als iets toch iets anders gaat dan je wilde: omarm het met liefde! Alles is een leerproces.

Je referentiefoto voor het roodborstje tutorial

Roodborstje

Hier vind je de outline van het roodborstje tutorial. Deze kun je printen voor eigen gebruik.

Stap 1: Print de outline voor dit roodborstje tutorial en breng deze over op aquarelpapier.

Je kunt deze overbrengen met carbonpapier (ook wel transferpapier genoemd). Als je dat niet hebt kun je ook een zacht potlood gebruiken. Bedek de hele achterkant > leg de kant met potlood op je aquarelpapier > teken de outline over met een scherp potlood of een pen.

Stap 1 Print de outline en breng over op aquarelpapier

Stap 2: Teken je outline over met fineliner

Trek de lijnen over die je wilt behouden. Foutjes of lijnen die toch niet nodig blijken te zijn gum je straks uit. Let op, als je transferpapier gebruikt hebt is het vrijwel onmogelijk om de lijnen die je hebt aangebracht, nog weg te krijgen.

Stap 3: Het schilderen van het roodborstje!

Yes, je bent er klaar voor om deze tutorial van een roodborstje te maken! Maak het hoofdje eerst nat met water en kleur het vervolgens in met Indisch geel (G244). Je gaat langs de randen met de verf en laat deze dan naar binnen uitlopen.

Stap 3 Maak het hoodje eerst nat
Stap 3 Begin met Indisch geel

Terwijl deze laag nog nat is, leg je de volgende laag aan met Pyrrole oranje (G278). Weer ga je licht over de randen heen. Als de verf niet goed vloeit neem je wat extra water op je penseel. Om alles goed uit te laten lopen is het van belang dat alles goed nat is.

Stap 3 De volgende laag met Pyrrole oranje
Stap 3 De volgende laag met Pyrrole oranje 2

Zoals hierboven, boven op het hoofdje mag het best wat meer verf zijn. Onderop wat minder.

Daarna pak je Kraplak donker (G331) en breng je direct de volgende laag aan. Bedek niet alles. Bij de snavel en de ogen kun je wat Kraplak donker aanbrengen, evenals onder op de borst.

Stap 3 Kraplak donker aanbrengen

Deze stap is optioneel: Met Sienna gebrand (G411) breng je een paar donkere vlekjes aan.

Stap 3 Vlekjes met Sienna gebrand

Nu meng je wat zwart met wit om lichtgrijs te krijgen. Maak het in verhouding 2/3 met water zodat je het dun aan kan brengen. Op het hoofd breng je lijnen aan. Dit doe je ook op de borst en op de vleugels (1) Daarna maak je met Sienna gebrand (G411) de vleugels bruin (2) Het kleur verschil kun je krijgen door aan de bruitenrand een dunne lijn te maken met bruin. Maak je penseel schoon, en laat het dan met schoon water uitlopen. Je kunt ook Kraplak donker (G331) nog pakken om wat donkere accenten te maken.

Stap 3 Breng grijs en bruin aan

Bij de volgende stap pak je penseel maat 6 en gebruik je veel water en weinig Sierra gebrand (G411). (Verhouding 2/3). Kleur het onderlichaam (1) in. Daarna pak je wit (G106) en dep je met veel water en weinig verf (verhouding 2/3). op de borst (niet vegen!), en op het hoofd (2). Vervolgens kleur je nu wederom met verhouding 2/3 met Pyrrole oranje (G278) de oranje stukken nog iets in als je deze te licht op vind drogen. (3) is optioneel.

Stap 3 Breng bruin en wit aan

je kunt nu de overgang op de borst van oranje naar bruin/wit nog wat vervagen met een klein beetje water door er overheen te vegen. Als je harde randen mooier vindt kun je het laten.

Daarna kun je met je 003 fineliner de ogen en de snavel inkleuren.

Stap 3 kleur de snavel en ogen

Stap 4: Het schilderen van de bessen en takjes

We beginnen met de eerste laag. Gebruik heel weinig Indisch geel (G244). Doe álle bessen en ga daarna direcht door met de tweede laag. Hiervoor gebruik je Permanent Rood licht (G370)

Creëer highlights door delen geel te laten. Verf de randen met Permanent Rood, maak je penseel vervolgens schoon, dep met schoon water om zo de lagen mooi te mengen.

Stap 4 eerste laag bessen geel
Stap 4 tweede laag bessen
Stap 4 tweede laag bessen 2
Voeg nu details toe met zwart door de randen te schilderen en stippen aan te brengen. Daarna kun je met Indisch geel (G244) nog wat extra kleur aanbrengen.
Stap 4 detals met zwart 2
Stap 4 details met geel

Nu kunnen we aan de takken beginnen. Je kunt de eerste laag verf in verhouding (2/3 water/verf) gebruiken in de kleur omber gebrand (G409). Kijk vervolgens waar de takjes van nature donkerder zouden kunnen zijn. Zoals onder het roodborstje wegens schaduwen. Aan de binnenkant en onder kant van takjes. Breng hier wat meer lagen aan.

Stap 4 Schilder de takjes bruin 1

Terwijl de verf van de takjes aan het drogen is, gaan we de blaadjes schilderen. De eerste laag op de bladeren is Perm. Citroengeel (G254). Daarna gebruik je Emeraude (G616) en kleur je de puntjes van de blaadjes niet. Daarna gebruik je Omber gebrand (G409) en kleur je alleen het onderste deel waar de blaadjes nog aan de bes vast zitten.

Stap 4 bessen met lagen 1

Breng met Emeraude (G616) mos aan op de takken. Wissel af met lichte strepen en stipjes.

Stap 4 Schilder de takjes groen

Stap 5: Details aanbrengen met fineliner en witte gel pen

Met je fineliner kun je nu nog details aanbrengen. Experimenteer er op los met stippen en streepjes. Breng met wit details aan in en rondom de ogen, op de besjes in de lichte gedeelten, bij de veertjes en op de pootjes van het roodborstje.

Stap 5 breng details aan met fineliner en witte gelpen 1

Ikzelf vond het hoofd van het roodborstje niet helemaal kloppend nádat ik de tutorial gemaakt had, dus ik heb veertjes geschilderd en getekend.

Stap 5 breng details aan met fineliner en witte gelpen 2

Aanbeveling
De vogelbescherming geeft gratis online cursussen over (tuin)vogels in Nederland en je kunt jaarlijks meedoen met de tuinvogeltelling.

Wat vond je van deze roodborstje tutorial?

Ik ben echt heel benieuwd hoe jouw roodborstje is geworden! Laat je het mij zien?

Deel je werk in de groep “Gratis tutorials” van de kunstclub als je lid bent, of op social media en vergeet mij dan niet te taggen! Jouw werk kan dan gedeeld worden op de Studenten Kunstmuur. Ben je nog geen lid van de Kunstclub? Maak dan hier gratis een account aan!

Instagram: @gee.adriaansz
Facebook: @gee.adriaansz of @geeariaansz.nl (Pagina Studio Gee • Kunstclub)

Hashtags: #studiogee #dekunstclub #studiogeetutorials #geeadriaansztutorials

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen maar deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

2 Reacties

 1. Linda Van Belsen

  Beste Gee,

  Ik vind het heel erg moeilijk om te lezen vanaf een scherm en dus ook om deze gratis tutorials te doen. Ik merk dat ik er daarom maar niet aan begin omdat het zoveel frustratie geeft. Ik heb het geprobeerd uit te printen maar dat lukt me helaas niet. Is het zo te maken dat het uit te printen is….???

  Antwoord
  • Gee

   Hoi Linda, wat vervelend dat je het niet goed kunt lezen. Zou het helpen als ik bij dergelijke tutorials ook een audio erbij zet waarin ik alles wat geschreven is, uitspreek?
   Er zullen ook zeker nog wel tutorials komen met video in plaats van met foto’s maar misschien helpt dit een beetje. Wat printen betreft, ik zal kijken hoe ik dit op kan lossen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *