Tips voor het schoonmaken van je penselen

door | Kunst topics | 0 Reacties

Tips voor het schoonmaken van je penselen

door | Kunst topics | 0 Reacties

Ben je lief voor je penselen, dan zullen zij ook lief zijn voor jou! De levensduur van je penselen kan je aanzienlijk verlengen (zelfs een leven lang) door ze goed te behandelen. Niet alleen tijdens het schilderen, maar ook zeker daarna. In dit artikel krijg je een aantal tips voor het schoonmaken van je penselen.


Do’s and don’ts

Zo zal het misschien logisch klinken, maar toch zie ik het nog wel eens gebeuren: Penselen ondersteboven in een potje. Niet doen! Zet je penselen nóóit met de haren naar beneden in een potje (of er nou water in zit of niet.) De haren van je penseel zetten dan uit en dit kan je penseel onherstelbaar beschadigen. Met de haren naar boven neerzetten dus, als je ze in een pot bewaard.

Maar wacht! Doe dat alleen als ze al helemaal droog zijn. Niet nat. Wanneer je de penselen nat weg zet, loopt het water terug de penseel – en het hout – in. Goede penselen kunnen wel tegen een stootje of een beetje water maar het water moet wel ergens heen. Het hout van je penseel neemt dit op, waardoor deze uit gaat zetten. Ook dit kan je penseel onherstelbaar beschadigen. Dus wees er zeker van dat ze droog zijn wanneer je ze rechtop weg zet.

Maak van het schoonmaken van je penselen een ritueel na het schilderen, zodat je het nooit vergeet, en je lang plezier van ze hebt. Zeker als je professionele penselen hebt (= vaak best nog prijzig!) wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken.

Tips voor het schoonmaken van je penselen
Tips voor het schoonmaken van je penselen 2

Leestip
Wil je weten wat mijn favoriete penselen zijn? Check ze hier.

Tips voor het Schoonmaken van je penselen

Toegegeven, ikzelf doe het ook niet altijd uitgebreid, maar wanneer je klaar bent met schilderen is het een goed idee om dit standaard aan je werkrituelen toe te voegen. Hieronder lees je hoe je penselen kunt reinigen:

  1. Veeg eerst je penselen af op een doekje, om overtollige verf eraf te halen.
  2. Spoel je penselen vervolgens uit met water en ‘stamp’ hierbij vooral niet met de haren op de bodem van je pot met water, of wasbak. Dit kan de haren van je penseel af doen breken.
  3. Was nu je penselen uit met een milde zeep in lauw (géén warm!) water. Dit doe je in je handpalm en strijk (net zoals bij een kat) niet tegen de haren in. Gebruik qua zeep geen afwasmiddel, dit ontvet de penseel te veel. Was uit tot er geen zeep meer is.
  4. Zoals je niet mag stampen met je penselen, doe je ook met je handen voorzichtig. Niet te hard drukken of trekken aan de haren dus!
  5. Was als laatste nog eens grondig uit met schoon water en ‘sla’ het water eruit.
  6. Veeg de penselen af op een schone doek. Wederom met de haren mee, niet tegen de haren in.
  7. Breng met je vingers de haren terug in de oorspronkelijke vorm als je ziet dat waren haren ‘uit’ staan / wijd staan.
  8. Leg vervolgens de penselen plat neer tot ze helemaal droog zijn. Daarna kun je ze opbergen zoals je gewend bent.

Kortom, doe alles met liefde voor je materialen en beleid. Wees zacht voor je penselen. Dit zal ze echt ten goede komen. Dat beloof ik je!

Meer weten over waterverven?

Deze tips voor het schoonmaken van je penselen komt uit de Basiscursus ‘Waterverven kun je leren’ Wil je nog meer te weten komen over waterverven? Wil je voortaan vol inspiratie en zonder angst voor fouten op het witte aquarelpapier dat je aanstaart aan de gang? Kom dan deze leuke cursus volgen!

Zeeptip!

Simply.Soap van Issy.Watercolors geeft je kostbare penselen een goede reiniging en verzorgt zowel de natuurlijke als synthetische penselen. Je penselen zullen als nieuw aanvoelen!

Daarnaast is het is ook zeer zacht voor je handen. Het is 100% Veganistisch en is 100% Biologisch.

Als Brand Ambassador mag ik je 5% korting geven! Bekijk hier de Simply.Soap en hier de Simply.Soap Sweet Jasimine Gebruik tijdens het afrekenen code GEE5 om van de korting gebruik te maken.

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *