Tubes of Napjes: Wanneer gebruik je Welke aquarelverf?

door | Kunst topics | 0 Reacties

Tubes of Napjes: Wanneer gebruik je Welke aquarelverf?

door | Kunst topics | 0 Reacties

Er is veel aanbod op de mark. De keuze tussen aquarelverf in tubes of napjes kan een aanzienlijke impact hebben op je werk. In dit artikel duiken we in de kenmerken van beide soorten aquarelverf, verkennen we de voordelen, en krijg je inzicht in wanneer het beste is om elk type te gebruiken.

Tubes of Napjes: Wanneer gebruik je Welke aquarelverf?

Als eerst het antwoord op de vraag: Wat zijn aquarelverf in tubes en napjes?

Aquarelverf in tubes

Aquarelverf in tubes is zacht en pasta-achtig en wordt geleverd in kleine, knijpbare tubes. Deze verf is geconcentreerd en biedt een rijke pigmentatie, wat resulteert in levendige en diepe kleuren. Het is ideaal voor het mengen van grote hoeveelheden verf en het aanbrengen van dikke, verzadigde lagen. Deze verf kun je gebruiken zonder te verdunnen met water als je een dikker laagje wil aanbrengen. Wil je het zoals een napje gebruiken dan dan kun je het op een mengpallet verdunnen met water.

Aquarelverf in napjes

Napjes zijn kleine, stevige blokjes verf die droog zijn totdat ze worden geactiveerd met water. Ze zijn perfect voor precisiewerk en bieden het gemak van draagbaarheid en minder rommel. Napjes zijn geschikt wanneer je graag onderweg schildert of wanneer je de voorkeur geeft aan een meer gecontroleerde, subtiele aanpak.

Hebben alle aquarel merken tubes en napjes?

Nee. Er zijn merken die beide uitbrengen (Denk aan Rembrandt, Winsor & Newton, Van Gogh) maar er zijn ook merken die enkel tubes hebben.

Wanneer gebruik je tubes?

Voor grote, levendige werken

Wanneer je werkt aan een groot formaat, bieden tubes het voordeel van het gemakkelijk mengen van grote hoeveelheden verf. Hun rijke pigmentatie zorgt voor levendige, expressieve resultaten.

Voor experimentele technieken

Als je graag experimenteert met texturen en technieken zoals nat-in-nat, waarbij verf rijkelijk wordt aangebracht op nat papier, zijn tubes je beste vriend. Ze stellen je in staat om met gemak dikke, verzadigde lagen aan te brengen.

Wanneer gebruik je napjes?

Voor gedetailleerde, fijne werken

Napjes lenen zich uitstekend voor werken die een hoge mate van detail en precisie vereisen. Ze maken het gemakkelijk om kleine hoeveelheden verf te activeren, waardoor ze ideaal zijn voor fijne lijnen en details.

Voor Schilderen op reis

Dankzij hun compacte formaat en het feit dat ze droog zijn, zijn napjes perfect wanneer je graag buiten of op reis wil schilderen. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren en je hoeft je geen zorgen te maken over lekkages.

waterverf tubes
Tubes of Napjes: Wanneer gebruik je Welke aquarelverf? 2

Conclusie

De keuze tussen aquarelverf in tubes of napjes komt neer op persoonlijke voorkeur, de aard van het project, en je specifieke werkwijze. Veel kunstenaars gebruiken beide typen om te profiteren van de unieke voordelen die ze bieden. Experimenteer met beide om te ontdekken welke het beste bij je past en je artistieke expressie het meest verrijkt.

Het grootste verschil is dat je met tubes een meer dekkende laag aan kan brengen dan met napjes, die je altijd zal moeten verdunnen met water voordat je het kunt gebruiken. Dat geeft je iets meer speelmogelijkheid.

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *