Valentijnskaarten tutorial

door | Tutorials | 0 Reacties

Valentijnskaarten tutorial

door | Tutorials | 0 Reacties

De liefde is altijd iets om te vieren, maar zeker op Valentijnsdag! Wil je wèl een leuk kaartje sturen naar jouw (geheime) geliefde maar heb je geen zin om mee te gaan met de hele commercie er om heen? Maak dan zelf een mooie kaart via deze valentijnskaarten tutorial!

In deze tutorial gaan we twee valentijnskaarten schilderen en de tutorial komt met foto uitleg.

Valentijnskaarten tutorial

Benodigdheden

De verfsoorten die ik heb gebruikt voor het maken van deze Valentijnskaarten tutorial:

Tips voor je begint

  • Iedere keer wanneer je een nieuwe verflaag gebruikt maak je je penseel schoon met schoon water. Dep deze droog, en pak dan je verf met je penseel.
  • Werk liever met wat meer lagen dan te weinig. Je kunt nat-op-nat techniek gebruiken waarmee je de verf makkelijk in elkaar uit laat lopen, of nat-op-droog. Dan laat je de laag eerst volledig drogen voordat je de nieuwe laag schildert.
  • Werk altijd van licht naar donker.
  • Er is geen goed of fout! Heb plezier en als iets toch iets anders gaat dan je wilde: omarm het met liefde! Alles is een leerproces.

Je referentiefoto’s voor de Valentijnskaarten

Valentijnskaart 1
Valentijnskaart (1)
Valentijnskaart 2
Valentijnskaart (2)

Valentijnskaart 1

We beginnen met deze simpele maar leuke Valentijnskaart. Veel heb je er niet voor nodig. Als eerst schrijf je de letters met potlood. (Zo licht mogelijk!)

Stap 1 schrijf love met potlood

Vervolgens ga je met je penseel (maat 8) met water langs de randen. Kijk uit dat je niet té veel water gebruikt, anders krijg je poeltjes en dat maakt het minder mooi.

Stap 2 maak alles nat met water 1
Stap 2 maak alles nat met water 2

Kies een kleur en dep (niet vegen!) de kleur langs de randen van de letters. Laat de kleur zoveel mogelijk op een natuurlijke manier uitlopen. Dit geeft het mooiste effect.

Stap 3 verf langs de randen 1
Stap 3 verf langs de randen

Voeg diverse kleuren toe voor een mooi effect.

Het is heel normaal als je papier iets bol gaat staan. Zeker als je het net zoals ik niet vast-getaped hebt aan je bureau. In dat geval kunnen er langs de randen poeltjes ontstaan. Maak je penseel schoon en droog. Dep vervolgens voorzichtig het overtollige water weg, of begeleid het terug naar andere delen van het papier zodat het mooi verdeeld wordt.

Stap 3 verf langs de randen 3

Wanneer het helemaal droog is kun je met een fineliner de letters nog wat accentueren. Dit is overigens optioneel. Je kunt het ook zo laten. Ikzelf vond het mooier om een zwarte lijn te trekken met een fineliner in maat 03.

Stap 4 accentueer de letters

Als laatste kun je nog wat hartjes in de letters zetten voor een lief effect en dan is je eerste Valentijnskaart al klaar! Wil je er meerdere maken? Gebruik dan eens andere kleuren.

Stap 4 hartjes zetten met fineliner

Valentijnskaart 2

Deze kaart is iets moeilijker. Maar ook als je geen ervaring hebt met “florals” kun je deze maken. Uiteraard leg ik het weer stap voor stap uit.

Als eerst schijf je de letters. Daarna vul je deze in met maskeervloeistof. Dit wordt ook wel drawing gum genoemd. Een vloeibare gum waarmee je delen van je tekening kunt maskeren waar geen verf mag komen. Na enkele minuten droogtijd kan je de verf aanbrengen. De maskeervloeistof is straks heel makkelijk te verwijderen en beschadigd je papier niet.

Stap 1 schrijf de letters met potlood en vul ze in met maskeervloeistof

Deze maskeervloeistof van Winsor & Newton is kleurloos. Er bestaan ook soorten van andere merken die een licht kleurtje hebben zodat je beter onderscheid kan maken met je papier. Na verwijderen zie je daar niks meer van.

Stap 1 maskeervloeistof

Nu de maskeervloeistof gedroogd is, kun je beginnen met schilderen. Voor de bloemen gebruik ik hier twee kleuren. De paars en rood, en deze meng ik zo nu en dan ook om nog een andere tint er van te maken.

Stap 2 bloemen schilderen 1

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je om de letters heen zoveel mogelijk bloemen aanbrengt, zodat deze er straks mooi uit springen. Zoals je ziet, nu nog weinig details, heel losjes. Het is niet erg als het hier en daar een beetje in elkaar overloopt zoals je bij de letter V ziet.

Stap 2 bloemen schilderen 2

Als je vind dat je genoeg grote bloemen hebt en deze goed verdeeld zijn, kun je bladeren schilderen. Straks schilder je nog wat kleine bloemen. Maak een afwisseling tussen lichtgroen en donkergroen. Met donkergroen ga je straks gaatjes opvullen.

Stap 3 blaadjes schilderen 1

Wanneer de blaadjes droog genoeg zijn kun je details aanbrengen in de blaadjes. Wissel af met groene lijnen, bloemblaadjes, stippen en subtiele hartjes her en der. Voor de details op de bloemblaadjes gebruik ik dezelfde rood en paars.

Stap 2 bloemen schilderen 3
Stap 2 bloemen schilderen 4

Met geel vul je de kern van de bloemen, en kun je nog wat extra details aanbrengen. Kijk steeds even van een afstandje of het een mooi geheel vormt.

Stap 2 bloemen schilderen 5

Vul nu witte gaatjes tussen de letters en in het midden op. Dit kun je met donkergroen doen.

Stap 2 bloemen schilderen 6

Wanneer je het gevoel hebt klaar te zijn, laat je de verf compleet drogen. Wanneer alles droog is kun je veilig de maskeervloeistof verwijderen door er over heen te wrijven met je vingers en het vervolgens langzaam los te trekken.

Maskeervloeistof verwijderen 1

Als laatste omlijn je de letters met zwarte fineliner in maat 03 (optioneel, als je wil kan je het laten zoals het is) en eventueel kun je nog details aanbrengen in de letters zoals je in de eerste kaart hebt gedaan.

20220208 130203

Dit was de laatste stap. Je Valentijnskaarten zijn klaar om de deur uit te gaan! Wie ga jij er mee verrassen?

Valentijnskaarten met LOVE

Wat vond je er van?

Ik ben echt heel benieuwd hoe jouw Valentijnskaarten zijn geworden! Laat je het mij zien? Heb je er eentje gemaakt of meer geschilderd?

Deel je werk in de groep “Gratis tutorials” van de kunstclub als je lid bent, of op social media en vergeet mij dan niet te taggen! Jouw werk kan dan gedeeld worden op de Studenten Kunstmuur. Ben je nog geen lid van de Kunstclub? Maak dan hier gratis een account aan!

Instagram: @gee.adriaansz
Facebook: @gee.adriaansz of @geeariaansz.nl (Pagina Studio Gee • Kunstclub)

Hashtags: #studiogee #dekunstclub #studiogeetutorials #geeadriaansztutorials

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen maar deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *