Vind je eigen schilderstijl

door | Kunst topics | 0 Reacties

Vind je eigen schilderstijl

door | Kunst topics | 0 Reacties

Wanneer je gaat beginnen met schilderen is het in beginsel vooral van belang dat je kennis maakt met de juiste materialen en je leert hoe je technieken toe kunt passen. Gaandeweg is het heel normaal als de behoefte ontstaat om een eigen schilderstijl te ontwikkelen. Dit is een goed teken, want het is een groot en belangrijk onderdeel van je creatieve proces en identiteit. Vind je eigen schilderstijl. Dit artikel helpt je!

Blijf jezelf aanmoedigen

Het ontwikkelen van een eigen schilderstijl zal je helpen je te onderscheiden van andere kunstenaars maar ook om erkenning te krijgen voor je werk. Wat is het dat jouw werk JOU maakt? Hoe vind je je eigen stijl? En wat zijn realistische doelen?

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: Je eigen stijl ontwikkelen kost TIJD. Soms gaan er wel jaren overheen voor je op een dag beseft dat je eindelijk een eigen stijl ontwikkeld hebt. En zelfs dan ben je er nog niet.

Dit kan een overweldigend gegeven zijn. Zeker als je ‘het hebben van een eigen schilderstijl’ ziet als de bestemming.

Je eigen unieke stijl vinden kun je niet vast pinnen op een bepaald punt in je leven. Er is geen specifiek moment waarop je aankomt. Juist de reis die je maakt is wat belangrijk is:

Je zult namelijk altijd blijven veranderen en groeien. Over een jaar zie je alles weer anders dan nu.

Dus blijf jezelf altijd aanmoedigen die reis aan te gaan met jezelf. Het is minder belastend en eng als je het op deze manier bekijkt. Jouw ontwikkeling, of je het nu hobby-matig doet of als professional, zal nooit stoppen. Als je dit beseft zal het je teleurstelling voorkomen en juist zin geven!

Ga geen onrealistische doelen aan

Doelen stellen is niet verkeerd. Maar zeggen dat je na 6 maanden, een jaar of zelfs 2 jaar een eigen stijl ontwikkeld moét hebben, is onrealistisch. Er zijn echter wel mensen die deze overtuiging hebben. Laat het je niet aanpraten: Juist omdat alles om je heen, en jijzelf ook, altijd onderweg zal zijn in deze reis.

Er zullen steeds nieuwe producten op de markt komen, jij zal nieuwe technieken leren en jouw wensen, interesses en dromen zullen blijven veranderen.

Vind je eigen schilderstijl
Vind je eigen schilderstijl 2

Zoek naar de uitdaging

Vergeet in je hele creatieve reis, niet ook even stil te staan bij het leven van de dag. In het hier en nu. Blijf jezelf verwonderen over de mooie elementen in het leven. Bij mij is dat met stipt op nummer één, de elementen van de natuur. Ik probeer uit iedere dag iets te halen waarover ik mij verwonder. Waar ik inspiratie uit kan halen. En de uitdaging om juist iets nieuws te proberen.

Je weet nooit wat die momenten zullen brengen dus zoek die uitdaging.

Zo begon ik met potlood en fineliners, en kwam er een moment dat ik de uitdaging van aquarel aan ging. Dat vond ik heel spannend! De laatste tijd ga ik juist steeds meer de uitdaging van gouache aan. En zo zijn er nog diverse mediums die ik verder zou willen onderzoeken en uitproberen. Zoals alcohol inkt en de ‘pouring’ techniek met acryl.

Wat gouache betreft: ik heb lang gedacht dat het niets voor mij was, zoals ik dat ook ooit dacht van aquarel en zoals ik dat nu nog denk over olieverf. Het mooie is dat aquarel en gouache prima met elkaar te combineren zijn. Dat opent in eens een heel nieuwe wereld voor me. En daar ligt dus ook weer een uitdaging, wil ik gouache implementeren in mijn eigen al aanwezige stijl.

Blijf die verliefdheid voelen

Verliefdheid? Ja.. die vlinders! Dat stimulerende gevoel. De zin om elk moment weer die penselen op te pakken om aan de slag te gaan. Dat ‘sprongetje’ in je buik iedere keer wanneer je er aan denkt.

Ik besef me dat dit wellicht niet voor iedereen zo is. Maar voor mij wel. Schilderen? Dat doe ik het allerliefst. Het maakt me gelukkig, geeft me rust en het kleurt echt mijn leven. Daarnaast vind ik het heerlijk om anderen blij te maken met mijn eigen werk, en te helpen hun eigen creativiteit te ontwikkelen. Ik doe niet voor niets wat ik doe!

Wanneer je in staat bent om zo lekker aan de slag te gaan en je dagelijkse stress en zorgen uit te schakelen, DAT is wanneer je echt je unieke stijl kunt ontdekken en ontwikkelen!

Die fijne energie, gebruik het om te ontdekken, te spelen en te verkennen. Hou die vlam actief en zie hoe je in dit proces je eigen stijl ontwikkeld.

Volg de minicursus ‘Vind je eigen schilderstijl’

Zou je wel wat hulp willen bij het definiëren van je eigen schilderstijl? Dan is deze minicursus wel wat voor je. Na het volgen van deze cursus:

  • weet je precies wat je kunt doen om je eigen schilderstijl verder te ontwikkelen
  • weet je waar je op moet letten wanneer je materialen zoals penselen, verf en papier gaat kopen
  • zal je je volgende schilderij met een flinke dosis zelfverzekerdheid en heel veel plezier gaan maken. Jij kan dit!

Tot de volgende keer!

Kunstclub Lidmaatschap

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de Kunsclub!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *