Wst is quarelverf? In iedere creatieve winkel kom je het tegen en zowel de prijzen als de kwaliteit lopen enorm uiteen. In dit artikel lees je over de wat waterverf precies is + 3 interessante feiten als bonus!
Het zal je niet verbazen dat aquarel één van de oudste vormen van schilderen is. Moeilijk om te gebruiken is het zeker niet, maar je zal wel wat controle over je hand en penseel nodig hebben om betere resultaten te bereiken. En niet te vergeten: Zelfvertrouwen! Het heeft durf nodig om te kijken hoe ver je kunt gaan, en zelfvertrouwen om vervolgens buiten je comfortzone te stappen om te zien waar het je brengt.
Aquarel is op vele manieren te gebruiken, dus het is niet gek dat het wereldwijd gebruikt wordt. Zeker met de komst van internet en videos is er een hernieuwde populariteit. Het leren door middel van online lessen en videotutorials is makkelijker en dichterbij dan ooit.
Wat is aquarelverf?
Aquarelverf is heel simpel een gekleurd pigment gemengd met een in water oplosbaar bindmiddel. Om precies te zijn bestaat waterverf uit vier bestandsdelen: Pigment, Arabische gom, additieven zoals glycerine of honing en water.
Pigmenten kunnen organisch of anorganisch zijn. Anorganische pigmenten worden gewonnen uit mineralen en bestaan meestal uit oxides van metalen. Voorbeelden van uit mineralen gewonnen anorganische pigmenten zijn gele oker, umber, en blauwe sienna. Een ander gewonnen pigment is cadmiumgeel dat deel uit maakt van pigmenten met kleuren die uitlopen van geel, oranje, rood naar kastanjebruin. Vervolgens heb je ook nog kobaltblauw en titaanwit (ook wel zinkwit genoemd). Tegenwoordig heb je natuurlijk meerdere mogelijkheden om dergelijke kleuren te produceren en worden de anorganische pigmenten meestal synthetisch geproduceerd.
Dan heb je ook de organische pigmenten nog, welke oorspronkelijk afkomstig waren van dieren en planten. Maar sinds de opkomst van de chemische industrie worden ook deze synthetisch gemaakt. Voorbeelden van organische pigmenten zijn kraplak (plantaardig) en sepia (dierlijk).
Tegenwoordig zijn alle bestandsdelen vrij te koop wat je in staat stelt om zelf waterverf te maken. De pigmenten kun je overal vandaan halen, zoals uit fruit, groenten en kruiden. In totaal zijn er meer dan 100 soorten pigmenten om te gebruiken (zowel natuurlijk als synthetisch)
Wat het bindmiddel betreft, een veelgebruikte is Arabische gom, een product afkomsting van de Acacia boom. Het is een harsachtige gom die vrijkomt wanneer de schors van de boom beschadigd wordt.
Gom en hars zijn niet hetzelfde. Waar gom grotendeels oplosbaar is in water, is hars dat niet of maar zeer gedeeltelijk.
De Arabische gom zorgt er voor dat de verf oplost op het moment dat je er water aan toevoegt zodat je de verf makkelijk kunt verspreiden. Niet alle aquarelverf heeft overigens Arabische gom als bindmiddel. Sommige merken gebruiken synthetische bindmiddel.
De bindmiddel is in ieder geval een belangrijk bestandsdeel van aquarelverf. Het helpt de pigmentdeeltjes op het papier bij elkaar te houden maar ook helpt het je een heldere kleur te produceren en kleurpigmenten te hechten.
Glycerine of honing wordt gebruikt voor een betere bevochtiging van de verf. Het is wateraantrekkend.
Bonus: 3 feiten over aquarelverf
Aquarel bestaat al sinds mensenheugenis en iedereen komt er vroeg of laat wel eens mee in aanraking. Van amateurkunstenaars tot de grootste meesters, waterverf is erg geliefd om de veelzijdigheid en kleurrijke keuze. Desondanks is er nog veel over aquarel onbekend of vergeten.
1. de schepping van napjes
Als je voor de 18e eeuw een kunstenaar was dat graag aquarelverf gebruikte, moest je deze zelf maken. Pigmenten kon je bij de apotheek kopen of bij een speciale ‘kleuren-man’. Vervolgens moest je de pigmenten zelf mengen met een bindmiddel om er aquarelverf van te maken.
Dit veranderde in 1781 toen de broers William en Thomas Reeves de wateroplosbare aquarelverf in napjes uitvonden en gingen verkopen. Dit concept wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt en is dan ook niet meer weg te denken.
2. Waterverven tijdens Expedities
Aquarelverf was vroeger een onmisbare tool voor ontdekkingsreizigers. Hoewel de kwaliteit niet geweldig was, namen Engelse ontdekkingsreizigers in de 18e eeuw vaak waterverfartiesten mee op geologische en archeologische expedities. Dit werd georganiseerd door de Sociëteit van Dilettanti, welke in 1734 opgericht werd.
De ‘Society of Dilettanti’ had tot doel de smaak van het publiek in het land te corrigeren en te zuiveren. De groep streefde naar de oprichting van een openbare academie en als je lid werd, werd er van je verwacht een bijdrage te storten in verschillende fondsen ter ondersteuning van bouwplannen en archeologische expedities. In die tijd was dat een niet veel voorkomend concept en ze werden al snel rijk door het handhaven van dit systeem. Ze werkten nauw samen met exclusieve herenclubs.
In 1775 had de club genoeg geld bijeengebracht voor een beurzenfonds om de reizen van een student naar Rome en Griekenland te steunen, of voor archeologische expedities.
Tijdens deze reizen werden met waterverf de landschappen en ontdekkingen vastgelegd die gevonden werden in Amerika, Azië en het Middellandse Zeegebied.
3. Witte aquarelverf bestaat eigenlijk niet
Bij traditionele waterverf gebruik je geen ondoorzichtige witte verf. Met het maken van highlights is het de kunst om het papier uit te sparen. Het papier fungeert dus als het wit. Als je een lichtere kleur wilt bereiken, hoef je enkel water toe te voegen zodat je minder pigmenten hebt. Om het je makkelijker te maken krijg je meestal wel een witte verf in je kleurenpaletset maar de gedachte hierachter is dat je deze kunt gebruiken om verfkleuren lichter te maken.
0 reacties