Wat is een waterbrush en hoe gebruik je het?

door | Kunst topics | 1 reactie

Wat is een waterbrush en hoe gebruik je het?

door | Kunst topics | 1 reactie

De één heeft er nog nooit van gehoord, de ander zweert erbij. De waterbrush. Het is een combinatie van penseel en waterreservoir. In dit artikel lees je de voordelen van dit penseel maar ook waarom de waterbrush ontstaan is.


Wat is een waterbrush?

Een waterbrush wordt ook wel eens een waterpenseel, een waterbrush pen of waterbrush penseel genoemd. Ikzelf vind waterbrush het fijnst klinken en de meeste webshops gebruiken ook deze term, wat je zoektocht zal vergemakkelijken.

Deze penseel bestaat uit een hol handvat dat als waterreservoir dient, gekoppeld aan een flexibele penseelpunt. Door lichte druk uit te oefenen op het handvat, wordt het water geleidelijk naar de punt geleid, waardoor je de verf kan verdunnen en verspreiden met precieze controle.

Dit maakt het een ideaal hulpmiddel voor aquarelschilderen op locatie of voor snelle schetsen waarbij geen apart waterbakje nodig is.

Wanneer en waarom is de waterbrush ontstaan?

De penseel, zoals we die vandaag kennen, is een relatief recente uitvinding. Het concept van een penseel met een ingebouwd waterreservoir werd populair in de jaren ’90. De eerste brushes werden geproduceerd door bedrijven zoals Pentel, die een van de pioniers waren met hun Aquash waterbrush.

De ontwikkeling was voornamelijk gericht op het vergemakkelijken van waterverven voor kunstenaars die graag buiten werken of op reis zijn. Door een ingebouwd reservoir te combineren met een penseelpunt, heb je niet meer de noodzaak om extra water en een bakje mee te nemen wanneer je op pad gaat. Dit maakt het een ideaal penseel voor plein air schilderen en snelle schetsen.

Wat is plein air schilderen?

“Plein air” schilderen is een Franse term die letterlijk “in de open lucht” betekent. Deze schilderstijl houdt in dat kunstenaars buiten werken, direct in de omgeving die ze willen vastleggen. Het is vooral onder landschapsschilders die streven naar een realistische weergave van licht, kleur en atmosfeer, iets wat vaak het beste te bereiken is door ter plaatse te observeren en te schilderen.

Deze benadering van schilderen werd bijzonder populair tijdens de 19e eeuw met de opkomst van het impressionisme. Kunstenaars als Claude Monet en Camille Pissarro verlieten hun studio’s en schilderden buiten om het veranderende licht en de seizoensgebonden veranderingen van de natuur direct vast te leggen. Hun werken kenmerken zich door levendige kleuren en levendige schilderstroken, die beide bedoeld zijn om de directe indruk van het moment weer te geven.

Plein air schilderen is tegenwoordig nog steeds populair, vooral vanwege de connectie die het biedt met de natuur en de uitdaging die het met zich meebrengt in termen van het snel vastleggen van veranderende omstandigheden. Het vereist draagbare en gemakkelijk te gebruiken materialen, zoals de waterbrush, waardoor je efficiënt en effectief kunnen werken in diverse buitenomgevingen.

Verschillen in kwaliteit

Zoals bij veel kunstmaterialen, varieert de kwaliteit van waterbrushes aanzienlijk. De duurdere modellen bieden meestal betere controle over de waterflow, fijnere puntjes voor gedetailleerd werk en duurzamere haren die niet snel uitvallen.

Budgetvriendelijke opties kunnen nog steeds goed functioneren. Daarmee kost het soms wel meer moeite om dezelfde precisie te bereiken. Ben je er niet zeker van of dit wat voor je is dan kun je prima een waterbrush van de Action proberen.

Waterbrush merken

Er zijn verschillende merken die waterbrushes aanbieden, elk met hun eigen kenmerken en kwaliteiten. Populaire merken zijn onderandere;

  1. Pentel
  2. Sakura
  3. Derwent
  4. Caran d’Ache
  5. Faber-Castell

Elke aanbieder biedt waterbrushes aan in verschillende maten en vormen van de penseelharen. Hieronder heb je een set in drie verschillende maten.

Wat is een waterbrush en hoe gebruik je het? 2

Hoe gebruik je een waterbrush?

Super simpel 🙂 Om een waterbrush te gebruiken, vul je het reservoir met water (Je kunt ook inkt of verdunde verf toevoegen voor een uniek effect)

Draai het vervolgens dicht en knijp zachtjes om het water naar de punt te brengen. Begin met schilderen zoals je met een gewoon penseel zou doen. Het mooie aan een waterbrush is dat je door meer of minder te knijpen, de waterflow kunt regelen, wat je helpt bij het creëren van diverse aquareleffecten.

Een waterbrush is niet alleen een fijn hulpmiddel, maar ook erg leuk om mee te experimenteren. Het biedt vrijheid en flexibiliteit om overal te schilderen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het meenemen van extra uitrusting zoals water en bakjes.

Je kunt de waterbrush ook goed gebruiken in combinatie met aquarelpotloden. Teken dan eerst met de potloden de lijnen uit, en ga er naarna met de waterbrush overheen.

Schoonmaken is ook simpel, schroef de waterbrush open en spoel het om. Vul het vervolgens weer met schoon water, en knijp dat door de brushharen heen.

Er bestaan dunne borsteltjes (die ook gebruikt worden voor het schoonmaken van flesjes voor baby’s) die ideaal zijn voor het schoonmaken van deze brushes. Zeker wanneer je er inkt of verdunde verf in hebt gedaan.

Tot de volgende keer!

Word lid van de community!

Wil je toegang tot álle cursussen, tutorials en challenges
voor een vast laag bedrag per maand? Word dan lid van de community!

Gee Adriaansz

Hoi! Mijn naam is Gee, natuurkunstenares in hart en nieren. Ik geef tips om aquareltechnieken onder de knie te krijgen, ontwikkel aquarelcursussen en deel ook regelmatig hoe je als kunstenaar je creativiteit en vertrouwen in je kunst kunt verbeteren. Zodat je de kunst kunt maken waartoe je je geroepen voelt èn deze met trots kunt delen met de wereld. 

1 Reactie

  1. Monique

    Dank voor deze info! Ik heb weleens YouTube filmpjes gezien waarin ze zo’n brush gebruiken. Ziet er heel handig en effectief uit.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wat is maskeervloeistof (masking fluid) en hoe gebruik je het? • De Kunstclub - […] LeestipWat is een waterbrush en hoe gebruik je het? […]

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is beveiligd