Gouache biedt je mogelijkheden om met dekking en kleur te spelen. In tegenstelling tot waterverf, kenmerkt gouache zich door zijn ondoorzichtige en matte afwerking, waardoor het een favoriet is voor zowel beginners als ervaren kunstenaars.
Wat is gouache?
Gouache valt onder de categorie van wateroplosbare verven, net zoals waterverf. Deze verfsoort maakt gebruik van dezelfde bindmiddelen en pigmenten als die in waterverf worden gebruikt.
Maar wat gouache onderscheidt van waterverf, is de toevoeging van blanc fixe (een dekkend pigment) dat er voor zorgt dat de kleuren een matte dekking hebben en niet transparant zijn. Hierdoor kun je prachtige, levendige kunstwerken schilderen die echt van het papier springen.
Dit is dan ook het belangrijkste verschil met aquarelverf, die juist bekend staat om zijn transparantie.
De geschiedenis van Gouache
Gouache heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis die ver terug in de tijd gaat. Het werd al in de 9e eeuw gebruikt, oorspronkelijk in Perzische miniaturen, en werd door handelsroutes in de 14e eeuw naar Europa gebracht.
In Europa werd het een standaard medium voor commerciële illustraties en vroeg kunstonderwijs vanwege zijn frisse grafische uiterlijk en relatief goedkope productie.
Leestip
Acryl, gouache en aquarel: De verschillen & wanneer ze te gebruiken
Wat zijn kenmerkende eigenschappen?
Een van de fijne eigenschappen is dat het snel droogt en een supermatte finish heeft. Het is geweldig voor technieken waarbij lagen over elkaar heen geschilderd worden, omdat je nieuwe lagen kunt aanbrengen zonder de onderliggende kleuren te verstoren. Je kunt dus ook een laag van lichte kleuren over donkere kleuren schilderen. Iets wat met aquarel niet mogelijk is wegens de transparantie daarvan.
Je kunt witte gouache met een donkere kleur mengen om zo een lichtere matte tint te maken. En zo ook zwart om een kleur donkerder te maken. De verf verliest zijn dekkende kracht dan niet.
Water heb je sowieso nodig, omdat het direct vanuit de tube of potje vrij dik is. Zonder water is het een beetje lastig om mee te werken.
Maar hoe meer water je gebruikt, hoe lichter en transparanter de verf wordt. Dit is vergelijkbaar met traditionele waterverf. Zo kun je gouache nadat het opgedroogd is ook weer heractiveren met water zoals bij waterverf het geval is. Je kunt de verf door deze eigenschappen ook goed combineren met normale waterverf. (Leuk om eens mee te experimenteren! Ikzelf gebruik gouache heel regelmatig met waterverf)
Gouache werkt geweldig voor illustraties, ontwerpen en zelfs voor mixed media projecten, omdat het zo goed samengaat met andere materialen.
Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken op:
- Aquarelpapier (ik raad je wel stevig papier aan van tenminste 300 grams)
- Canvas (Wel handig om voor te bewerken met gesso om de verf beter te laten hechten)
- Hout (vooral als het oppervlak is voorbereid met een grondlaag om de verf te absorberen en hechting te bevorderen)
- Stof (hoewel minder gebruikelijk, mits de stof is voorbehandeld om de verf te kunnen absorberen.)
- Mixed Media papier
Kwaliteit
Net als bij waterverf, zijn er ook bij gouache verschillende kwaliteitsniveaus beschikbaar: ‘Student Grade’ en ‘Artist Grade’. Deze onderscheiden zich door de kwaliteit van de pigmenten en de aanwezigheid van opvulmiddelen.
Studentenkwaliteit is doorgaans goedkoper en bevat minder pigment en meer opvulmiddelen zoals krijt, wat de verf minder dekkend maakt. Deze verfsoort is geschikt om lekker mee te experimenteren of wanneer je grote hoeveelheden verf gebruikt zonder je zorgen te maken over de duurzaamheid en levensduur van je werk.
Kunstenaarskwaliteit daarentegen, bevat meer pigment en minder opvulmiddelen, wat zorgt voor rijkere kleuren en een betere dekking. Deze verf is duurzamer en de kleuren blijven langer levendig, zelfs als ze worden blootgesteld aan licht. Deze gouache is geschikter voor werken die bedoeld zijn voor tentoonstelling of verkoop, vanwege de superieure kleurechtheid en algemene kwaliteit.
Leestip
Artist grade en Student grade waterverf
Verschillende merken zoals Schmincke, M. Graham en Holbein bieden gouache van kunstenaarskwaliteit, die bekend staat om hun consistentie, kleurkracht en betrouwbaarheid. Deze verven bevatten vaak unieke additieven zoals honing, die helpen bij het verbeteren van de vloei en het behoud van vochtigheid van de verf.
Bij het kiezen van gouache is het belangrijk om rekening te houden met je eigen behoeften en doelen. De Student Grade kan een uitstekende keuze zijn voor het verkennen en oefenen, terwijl Artist Grade de beste keuze is voor professionele doeleinden.
Wat denk je ervan om deze verf te gebruiken in je volgende schilderproject? Heb je al ervaring met het werken met gouache, of zou dit een nieuw avontuur zijn? Laat het weten in een reactie!
0 reacties