LEEG 250 250 450x302 1

Workshop hommels herkennen

Workshop hommels herkennen

Als ambassadeur van de bijen en vriendin van de Bijenstichting, deel ik graag cursussen die door hen aangeboden worden die helpen meer awareness te krijgen voor onze zoemende vrienden. Deze leuke workshop waarin je hommels leert herkennen is er één van.

Als ik naar een hommels kijk, zou ik ze het liefst willen knuffelen. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun formaat en harige uiterlijk. Ik vind ze echt vreselijk schattig! Natuurlijk is ze pakken absoluut geen goed idee. Terwijl ik loop te mijmeren over knuffelige hommels, kun jij verder lezen over de inhoud van deze leuke cursus.

Hoewel je waarschijnlijk vaak de zelfde hommels ziet vliegen, of verwacht te zien vliegen, bestaan er veel meer soorten dan je zou denken. De vele soorten hebben ieder een eigen tekening en kleuren. Je hebt natuurlijk de koninginnen, maar ook werksters en mannetjes die variëren in grootte en tint.

Leuk weetje: De kleuren vervagen in de loop van het vliegseizoen door de zon! Dat maakt ze nog eens minder goed te herkennen.

Door deze cursus te doen kun je van een simpele wandeling door de natuur een ware ontdekkingstocht maken en kijken welke van de 29 soorten hommels die in Nederland voorkomen, je al kunt herkennen. Denk aan de boomhommel, de aardhommel, en de akkerhommel. Met de opgedane kennis uit ‘Hoe herken ik een hommel?’ kun je zelfs de wetenschap een handje helpen als je dat leuk vindt.

Tijdens deze cursus leer je over de uiterlijke kenmerken, de leefwijze en het foerageergedrag van de algemene en schaarse hommels in Nederland. Ook ga je buiten oefenen gewapend met een net, loep en verrekijker. (no bees will be harmed) Wees goed voorbereid met de basisgids en een camera.

Eerstvolgende data

  • 7 of 23 maart 2023 webinar van 19:00 – 21:00 uur (theorie)
  • 8 juli 2023 in de tuin in Vorden van 10:00 – 15:00 uur (praktijkdag)
  • Prijs: € 75,- inclusief  basisgids hommel + koffie/thee/biologisch + (vegetarisch) lunchbuffet (bij allergie, geef dit aan bij de aanmelding)
Twee hommels paarse bloemen

Tip!

 

Wil je je alvast een beetje inlezen? Download dan dit gratis e-book van het Bijen Educatiecentrum!

In dit e-book nemen ze je mee naar het leven van de bijen, insecten die enorm interessant en belangrijk zijn voor de natuur en de mens.

  • Herken verschillen tussen bijen, wespen en zweefvliegen
  • Leer over de levenswijze van bijen
  • Leer hoe tonglengte bepalend is voor welke bloemen een bij bezoekt
  • Leer hoe belangrijk bijen voor de mens zijn
  • Leer wat je kunt doen om bijen te helpen
  • En nog veel meer

 

Hommel paarse roze bloemen

Tellen voor de wetenschap

 

EIS Kenniscentrum Insecten en De Vlinderstichting werken samen aan het uitbreiden van het Landelijk Meetnet Vlinders met hommelroutes door heel Nederland. Het tellen van hommels langs deze routes is onderdeel van de monitoring die bedoeld is om het vóórkomen en de aantallen van de verschillende soorten te inventariseren. 

De Bijenstichting loopt ook een hommelroute. Deze gaat door een stukje natuurgebied in de buurt van het kantoor van de stichting op het Landgoed Kieftskamp. Door alle aandacht voor hommels is het aantal waarnemingen ten opzichte van vorig jaar met een derde toegenomen. Maar meer waarnemingen zijn nodig om een goed beeld te krijgen. Overal waar goede voedselplanten staan kun je hommels vinden. Ook in steden en dorpen waar in tuinen en parken bloeiende planten staan.

logo bijenstichting geel oranje bijen
Hommel paarse roze bloemen

Hommels schilderen

Hommels zijn enorm fascinerende beestjes. Wil jij ook leren hoe je ze kunt schilderen? Volg dan mijn GRATIS stap-voor-stap tutorial!

 

 

Word ambassadeur voor de bijenstichting

Als ambassadeur steun je de activiteiten van het Bijen Educatiecentrum en steun je hun werk om meer bewustzijn te creëren voor de bijen in Nederland en het leefmilieu van bijen te verbeteren.

Sommige van de links zijn zgn. affiliate links. Als jij via de link een aankoop doet, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen consequenties voor de prijs die jij betaald.