Mezenkast bouwen

 

 W O R K S H O P

Wist je dat vogels best kritisch zijn als het om hun nestkast gaat? Een mees heeft andere voorwaarden dan een mus. Niet alleen het formaat en de standplaats is belangrijk, maar ook de grootte van de ingang!

Wil je ook een mezenkast bouwen de mezen in je buurt te helpen? Meld je dan aan voor deze leuke workshop!

We beginnen de workshop met jouw bouwpakket. Alle mezenkasten worden gemaakt van gerecycled hout. Ik vertel je hoe je de mezenkast het beste in elkaar kunt zetten en dan ga je aan de gang.

 

Foto: Jules van Iperen gemaakt van de workshop mezenhuizen bouwen op het Pieter Vreedeplein tijdens de Groene Voorjaarsmarkt, mei 2023

Mezenkast schilderen

 

W O R K S H O P

Na het bouwen heb je ook nog de tijd om je mezenhuis te beschilderen. Hoéft niet, mág wel! Wil je ook jouw huisje beschilderen om je tuin op te fleuren en de vogeltjes te helpen? Meld je dan aan voor deze leuke workshop en schilder het vogelhuisje naar jouw eigen creatieve inzicht!

Na het bouwen geef ik uitleg over de opbouw van lagen en de mogelijkheden. Er zullen diverse leuke voorbeelden beschikbaar zijn om jouw creactiviteit te stimuleren.

Tijdens het schilderen zal ik je, daar waar nodig, ondersteunen. Ook kun je experimenteren met meerdere materialen. Ga je voor penselen? Gebruik je liever een sponsje of wattenstaafjes? Probeer het uit en bekijk wat voor mooie structuren en patronen je er mee kunt maken.

 

koolmees

Bouw je eigen mezenkast!

Deze workshop bestaat uit twee elementen. Het bouwen van de mezenkast en daarna het beschilderen.

€ 19,95per persoon

 • Tijdsduur: ongeveer 2,5 uur.
 • Inclusief alle materialen en gebruik werkmateriaal.
 • Inclusief koffie/thee/ranja en wat lekkers.
 • Je krijgt een infoblad mee naar huis met nog meer tips voor jouw mezenkast.
 • Minimum aantal deelnemers: 4
 • Maximum aantal deelnemers: 8

Wil je wel een mezenkast beschilderen maar niet bouwen? Geen probleem, ik kan ook zorgen dat je een kant en klare mezenkast krijgt die je enkel nog van een mooi kleurtje hoeft te voorzien. 

Wil je graag een leuke middag organiseren met deze workshop? Doe dan een aanvraag via het formulier. Dit is een leuke workshop voor zowel kinderen als volwassenen!

Je kunt deze workshop aanvragen voor

 • een gezellige moeder & dochter/zoon/kinderen middag
 • een kinderfeestje (vanaf 6 jaar) 
 • een leuke middag met je vrienden/vriendinnen
 • een familie-uitje
 • enzovoort!

Locatie

Mijn atelier aan de Burgemeester Brokxlaan 4a in de Spoorzone. Op loopafstand van het station en een Parkeerterrein P2 om de hoek.

In overleg is een andere locatie ook mogelijk. 

 

Mezenkast workshop

Samenwerking met La Poubelle

Ik heb gekozen om met La Poubelle een duurzame samenwerking aan te gaan.

La Poubelle is een inspirerend bedrijf met maatschappelijke doelstellingen. Ze helpen personen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer in beweging te komen. Dat doen ze door ze werkplekken te bieden die passen bij hun talenten en mogelijkheden in een beschermde, maar doelgerichte omgeving.

Door deze samenwerking met La Poubelle blijft het project van begin tot eind echt in Tilburg. Daarnaast worden alle mezenhuizen gebouwd van gerecycled hout.

Waarom mezenkasten?

Mezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De vogelbescherming noemt het heel mooi een ‘ecosysteemdienst’, wat natuurlijk áltijd beter is dan chemische en biologische bestrijding waarmee álle insecten gedood worden in de eikenbomen. 

Als wij voor meer nestgelegenheid zorgen, worden er meer kleintjes geboren die grote aantallen eikenprocessierupsen gevoerd worden. Andere dieren zoals sluipwespen en vleermuizen bestrijden de rups op hun eigen manier. 

Wat kun je nog meer verwachten?

Je mag een gezellige, creatieve workshop verwachten waarna je een mooi mezenkast mee naar huis neemt om de vogels in je tuin en omgeving te ondersteunen!

Wanneer data ingepland staan zul je die zowel op deze pagina als in de agenda terugvinden. Ik sta ook op diverse natuurgerelateerde evenementen en markten. Deze worden ook in de agenda weergegeven. Staat er niks ingepland maar wil je wel een workshop volgen? Dit is uiteraard mogelijk. Neem hiervoor contact met mij op via het formulier op deze pagina.

 

 • Ervaring is niet nodig. Ik begeleid je stap voor stap tijdens deze workshop.
 • Minimum leeftijd: vanaf 6 jaar onder begeleiding van ouders. Vanaf 12 jaar mogelijk zonder extra begeleiding.
 • Dit is een leuke workshop voor kinderen èn volwassenen

Veelgestelde vragen

Kan ik het vogelhuisje ook pimpen met kralen, papier, stof, kant, linten, nep-bloemen, veertjes, etc?

Nee, dit is bij mijn workshops niet mogelijk. Plastic hoort sowieso niet in de natuur thuis dus dit zal ik ook zeker niet stimuleren. Waar anderen een dergelijke workshop aanbieden met oog op (enkel) de decoratieve aard, is het mijn doel om ze te maken met vooral een functionele aard.

Het is de bedoeling dat je het vogelhuisje ergens ophangt zodat vogels er gebruik van kunnen maken. Ik heb dan ook specifiek gekeken naar de wensen van diverse vogels (qua formaat, grootte van de ingang). Een koolmees heeft namelijk weer andere wensen dan een mus bijvoorbeeld.

We decoreren met verf. Wel kun je verder decoreren met de houten elementen die ik ter beschikking stel.

En wees gerust, je hebt echt genoeg mogelijkheden om met een fantastisch huisje naar huis te gaan. De vogels zullen zich wanen in een waar vogelpaleisje waar hun gevleugelde buren jaloers op kunnen zijn! 😉

Schrikken die felle kleuren de vogels niet af?

Een van de meest gestelde vragen is wel of de kleuren niet afschrikken, of nog erger: roofdieren aantrekken.

Ik kan je geruststellen. De kleur maakt  voor de vogels niet uit. Dit heb ik in persoon geverifieerd bij de vogelbescherming 😉

Waar kan ik het vogelhuisje het beste ophangen?
We zeggen wel eens “Zoveel mensen, zoveel wensen” en dit gaat ook zeker op voor vogels! Wil je dat je vogelhuis succesvol gebruikt wordt door vogels? Let dan op het volgende:
 • De locatie is echt het allerbelangrijkste. Hang het dus niet op een plek waar vogels vaak gestoord kunnen worden, maar op een rustige locatie.
 • In zo’n klein huisje loopt de temperatuur gauw op. Plaats het dus niet in de volle zon.
 • Hang het vogelhuisje stevig op zodat deze niet kan vallen bij harde wind, en ook niet kan gaan slingeren. (Ik zie al zee-zieke vogeljes voor me!)
Wil je meer tips? Bekijk dan deze pagina van de Vogelbescherming.
Sluit alle tabbladen
mussen